Ο υμνητής των Μνημονίων Μιχάλης Μασουράκης διορίστηκε στο ΔΝΤ από το Μαξίμου!

Αναλαμβάνει από Σεπτέμβριο νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη θέση του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου

Ένας μνημονιακός… γνώριμος από τα παλιά αναλαμβάνει νέος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Μιχάλης Μασουράκης θα διαδεχθεί από τον Σεπτέμβριο στη θέση αυτή τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο που είχε επιλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρεί ύστερα από πέντε χρόνια θητείας…

Ο κ. Μασουράκης είχε εργαστεί ως οικονομολόγος στο ΔΝΤ και στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Πάντως, στη χώρα μας… διέπρεψε μετά το 2010, όταν ως ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank συνέτασσε τη μία μελέτη μετά την άλλη είτε για να υποστηρίξει τα Μνημόνια και τις εντολές των δανειστών, που ισοπέδωσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία, είτε για να προβλέψει την ταχεία ανάκαμψη και επάνοδο της χώρας στην ανάπτυξη. Ωστόσο, όλες οι μελέτες του κ. Μασουράκη -που χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών και ως επικοινωνιακά εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης από τις μνημονιακές δυνάμεις- διαψεύστηκαν παταγωδώς και θα μείνουν στην ιστορία ως χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς ένας προβαλλόμενος ως διακεκριμένος τεχνοκράτης πέφτει εντελώς έξω στις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις του.

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή της μνημονιακής κρίσης, τον Ιούλιο του 2010, εξέφραζε την πεποίθησή του ότι «η εγχώρια οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα απ’ ό,τι αναμένεται» και ότι «δημιουργούνται συνθήκες αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια παρατεταμένη περίοδο ευημερίας που ίδια με αυτήν δεν έχει ξαναδεί η χώρα». Το τι επακολούθησε το βιώσαμε βεβαίως όλοι οι Ελληνες, αλλά ο κ. Μασουράκης συνέχισε απτόητος στην ίδια γραμμή. Ακόμη και τρία χρόνια μετά επέμενε να επαναλαμβάνει σαν κολλημένο γραμμόφωνο ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ανάπτυξης…».

Οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις δεν στοίχισαν, πάντως, στην καριέρα του κ. Μασουράκη. Αντιθέτως και κατά έναν… περίεργο τρόπο φαίνεται ότι τον βοήθησαν. Ετσι, μετά την Alpha Bank το 2015 ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος στον ΣΕΒ, θέση από την οποία μέχρι πρόσφατα εγκωμίαζε το «υψηλό επίπεδο ετοιμότητας της κυβέρνησης» στο μέτωπο των αντιυφεσιακών μέτρων, με αφορμή τον κορονοϊό. Τώρα επιβραβεύθηκε και με την απείρως καλύτερη θέση του αντιπροσώπου στο ΔΝΤ…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα