Γεμάτη σκιές η λίστα Κρέτσου

Τα ποσά που δόθηκαν στις εφημερίδες πριν από περίπου ενάμισι έτος για τη Συμφωνία των Πρεσπών συμπληρώνουν ακόμη περισσότερο το παζλ των οικονομικών ενέσεων προς τα μέσα ενημέρωσης τόσο επί της παρούσης όσο και επί της προηγούμενης κυβέρνησης, οδηγώντας ταυτόχρονα σε πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα και γεννώντας νέα ερωτήματα…

Τη σχετική λίστα δημοσιοποίησε, εν μέσω της θύελλας για τα 20.000.000 ευρώ της καμπάνιας για τον κορονοϊό, ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν έδρασε κατά τρόπο ανάλογο με τη Νέα Δημοκρατία. Αφού ανάρτησε, μάλιστα, τα ποσά, ο κ. Κρέτσος κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα «να κάνει το ίδιο» για «να μην υπάρχουν σκιές». Είχαν προηγηθεί, βεβαίως, κυβερνητικές βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Πέτσα να ερωτά, μεταξύ άλλων, τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση «πόσα χρήματα δόθηκαν στο μέσο με το οποίο ταυτίζεται ο κ. Τσίπρας στην περίοδο που κυβερνούσε;». Αλλα στελέχη της Ν.Δ., με εμφανή διάθεση συμψηφισμού, κάλεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει πρώτα τις δικές του χρηματοδοτήσεις προς τα media πριν απαιτήσει κάτι ανάλογο από την κυβέρνηση…
Η λίστα που έδωσε ο κ. Κρέτσος περιλαμβάνει τις εφημερίδες και τα ποσά που έλαβε καθεμία για την καταχώριση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν επρόκειτο για διαφήμιση ανάλογη με αυτές, π.χ., των μηνυμάτων «Μένουμε Σπίτι» κ.ά. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά για τη δημοσίευση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, η οποία εκείνη την περίοδο είχε βρεθεί και στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης και πολλών αντιδράσεων.

Συμπέρασμα

Από τα ποσά που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2019 προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα, ότι και στην περίπτωση αυτή -μολονότι τα μεγέθη είναι διαφορετικά- τα κριτήρια που ίσχυσαν κάθε άλλο παρά αντικειμενικά υπήρξαν. Φαίνεται καθαρά, δηλαδή, ότι δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο ούτε η κυκλοφοριακή κατάταξη των εφημερίδων ούτε η αναγνωσιμότητα ούτε το κύρος τους. Είναι εμφανές ότι και τότε τα κριτήρια για την κατανομή των ποσών ήταν αυθαίρετα και ανισότιμα.

Διαπιστώνει, μάλιστα, κανείς ότι τότε, όπως και τώρα, τα έντυπα της ευρύτερης επιρροής Μαρινάκη είχαν προνομιακή αντιμετώπιση. Ετσι, μόνο οι δύο εφημερίδες «Παραπολιτικά» και «στο Καρφί» είχαν λάβει αθροιστικά 20.000 ευρώ. Επίσης, από την επίσημη λίστα προκύπτει χωρίς καμία αμφιβολία ότι η «δημοκρατία» είχε -και επί ΣΥΡΙΖΑ- τη δυσμενέστερη μεταχείριση, αφού είχε λάβει μόλις 10.000 ευρώ. Η αντιμετώπιση της εφημερίδας μας καθίσταται ακόμη πιο δυσμενής αν παρατηρήσει κανείς ότι έντυπα με υποτυπώδη έως και ανύπαρκτη κυκλοφορία έλαβαν, τηρουμένων των αναλογιών, υπέρογκα ποσά 4.000, 7.000, 12.000, 16.000 έως και 20.000 ευρώ, τα διπλάσια, δηλαδή, από τη «δημοκρατία». Αυτή πάντως είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι όσοι διέδιδαν, σκοπίμως και ύπουλα, πως δήθεν η «δημοκρατία» αποτελούσε την περίοδο εκείνη τον Δούρειο Τύπο του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν απλώς ανοησίες. Για να είναι δε πλήρης και πάλι η εικόνα, η εφημερίδα μας επαναλαμβάνει ότι από τα 20.000.000 ευρώ της πρόσφατης καμπάνιας για τον κορονοϊό έλαβε μόλις 24.000 ευρώ…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα