Για ποιες επιχειρήσεις και πώς θα μειωθεί έως 100% η προκαταβολή φόρου εισοδήματος

Μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% θα έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος το 2019, όπως προκύπτει από την εξειδίκευση των μέτρων τα οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Με καθυστέρηση, αντί να έχει καθοριστεί εξαρχής, στο νέο «πακέτο» συμπεριλαμβάνεται η κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους το 3ο τρίμηνο του έτους, των εργοδοτικών εισφορών για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ‘20.

Τα νέα μέτρα τα οποία έγιναν γνωστά χθες και των οποίων, σύμφωνα με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ είναι επιπρόσθετα αυτών που ήδη είχαν ανακοινωθεί) είναι τα εξής:

1. Χορήγηση 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τον μήνα Αύγουστο. Στη νέα διαδικασία θα ληφθεί υπόψη και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2020. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους -και χωρίς ταμειακή μηχανή- οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

2. Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο 2020.

3. Κάλυψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020 για τις επιχειρήσεις που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου τους κατά το 3ο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές δεν θα πληρωθούν από τις επιχειρήσεις και θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών. Για τους εργαζομένους όλων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων οι οποίες εντάσσονται στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», θα καλύπτεται επίσης το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

4. Επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία), λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών, καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και στις επιχειρήσεις στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

5. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 έναντι του 1ου εξαμήνου του 2019, με βάση την κλίμακα που καθόρισε η κυβέρνηση.

Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου λαμβάνουν: α) Οι επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα, οι οποίες κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) έλαβαν άνω του 50% του ετήσιου τζίρου τους και β) οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου ορίζεται σε 50%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα