Χλιαρές αντιδράσεις με επικλήσεις στην UNESCO

Αμήχανη η κυβέρνηση, που μιλά αόριστα για διεθνείς κυρώσεις. Κροκοδείλια δάκρυα και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τρέχει ασθμαίνουσα εκ των υστέρων η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τουρκικής ιταμότητας, που αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί την Αγια-Σοφιά, παγκόσμιο σύμβολο της χριστιανοσύνης. Αιφνιδιασμένοι ακόμα μία φορά, οι πολιτικοί ταγοί αναλώνονται τώρα σε βαρύγδουπες δηλώσεις, μολονότι ο -διόλου απρόβλεπτος Ερντογάν…- είχε προειδοποιήσει προ καιρού για τις κινήσεις του.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υπουργού Γεωργίας Μάκη Βορίδη, ο οποίος ζήτησε να μετατραπεί το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε Μουσείο Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού…

Πρώτος ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του: «Όλοι μας είμαστε εξαιρετικά θλιμμένοι γι’ αυτή την απόφαση του Τούρκου προέδρου. Υπερβαίνει πράγματι τα εσκαμμένα, αναιρεί ακόμη και την παράδοση της ίδιας της χώρας του -πρέπει να θυμίσω ότι η απόφαση να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία ήταν απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934- και γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της». Και προσπάθησε άλλη μία φορά να μας πείσει ότι το θέμα δεν είναι διμερές. «Θα ήταν παγίδα να το θεωρήσουμε ελληνοτουρκική διαφορά και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να πέσουμε σε αυτήν» είπε και συνέχισε:

«Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας». Τι έχει να περιμένει από τη σημερινή Σύνοδο η Αθήνα; Τίποτε περισσότερο από τις συνήθεις επιπλήξεις που αφήνουν παγερά αδιάφορη την Άγκυρα.

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, όχι κατά της απόφασης Ερντογάν αλλά κατά της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Η διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου του κ. Μητσοτάκη έχει κοστίσει πολλά στη χώρα. Τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική».

Κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, εισηγούμενος -μεταξύ άλλων- «να σταματήσουν οι διελεύσεις τουρκικών φορτηγών προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας μέχρι τις 24 Ιουλίου», ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία, όπως έχει ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

Από την πλευρά του, ο αν. ΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Η Ελλάδα αντιδρά με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μάς πληγώνει ως ορθόδοξους χριστιανούς».

«Η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος (ακυρώνοντας σχετικό διάταγμα του 1934), θα πρέπει εδώ και τώρα να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα. Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει μουσείο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛ. Το διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταδικάζει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση που μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα