Νίκος Δένδιας: Δεν συμφωνήσαμε διάλογο με την Τουρκία!

Η χώρα δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών ούτε υπό το κράτος προθεσμιών, λέει ο ΥΠΕΞ. Μήνυμα στην απέναντι πλευρά και από Γεραπετρίτη

Μπορεί η Άγκυρα να ανακοίνωσε το «πάγωμα» των ερευνητικών επιχειρήσεων και να έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο ενός μήνα για τη διενέργεια συνομιλιών με την Ελλάδα και κάθε ενδιαφερόμενο, ωστόσο η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για τη διενέργεια διαλόγου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη και σε ερώτηση για τα «χρονικά περιθώρια» απάντησε: «Η χώρα δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών ούτε υπό το κράτος προθεσμιών. Εδώ υφίστανται θέματα Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, επ’ αυτών δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να θέτει προθεσμίες. Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να λέει ό,τι νομίζει αυτός. Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία για έναρξη διαλόγου με την τουρκική πλευρά. Η Ελλάδα δεν διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού. Δεν υπάρχει ακόμη τέτοια συμφωνία και τέτοια κατανόηση με την τουρκική πλευρά. Είναι κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά διαχρονικά, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ο πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης το έχει πει επανειλημμένα, το επιδιώκει. Αλλά αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Μέχρι εκεί».

Πάντως, άσχημη εντύπωση προκάλεσαν οι αποστάσεις που κράτησε ο κ. Δένδιας από την Κύπρο. «Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάδα δεν δικαιούται και δεν πρέπει -και εδώ είναι μια τεράστια παγίδα- να υποκαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καθόλου δεν μας έχει ανάγκη». Πρόσθεσε δε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε, όμως, να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό και στην προσπάθειά της να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο.

Χθες πάντως ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Σκοπιανό ομολογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει καμία συζήτηση όσο γίνονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου εξέπεμψε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του, «βρισκόμαστε πράγματι σε μια σχετική ύφεση της έντασης, η βασική μας πεποίθηση είναι, και πάντα ήταν, ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Με δύο διευκρινίσεις, πρώτον, ότι η χώρα μας συζητά τα ανοιχτά ζητήματα μόνο με τις θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα και οικονομική ζώνη. Και δεύτερον, πάγια θέση είναι ότι δεν μπορείς να προσέρχεσαι σε διάλογο, ο οποίος θα μπορεί να είναι εποικοδομητικός, παρά μόνον αν τα προσερχόμενα μέρη έχουν παραιτηθεί από οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες. Το να συζητάμε για τις θαλάσσιες ζώνες μας, ενώ υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου, δεν μπορεί να γίνει» υπογράμμισε.

Κατά τον υπουργό Επικρατείας, «τελεσίγραφα εμείς δεν δεχόμαστε, το έχουν καταλάβει όλοι καλά. Εκόντες άκοντες οι γείτονές μας θα πρέπει να δεχθούν ότι δεν είμαστε πλέον ο διπλωματικά ανίσχυρος παίκτης στην περιοχή. Το αντίθετο, έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς, τους οποίους δεν είχαμε στο παρελθόν».

Νίκος Χριστοδουλίδης: Η «καλή θέληση» του Ερντογάν θα κρατήσει μόνο για έναν μήνα

Μήνας εξελίξεων θα είναι ο Αύγουστος, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος σημείωσε μάλιστα ότι η «καλή θέληση» της Τουρκίας θα κρατήσει για έναν μήνα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην ανατολική Μεσόγειο και συμπλήρωσε ότι οι κινήσεις της σε Κύπρο, Ελλάδα και Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους, σε μια προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να αξιοποιήσει το κενό που υπάρχει στην περιοχή και να εξυπηρετήσει τους στόχους της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, ορόσημο για την Τουρκία είναι το 2023, έτος κατά το οποίο θα προσπαθήσει να σφραγίσει τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια ισλαμική δημοκρατία που να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ισλαμικό κόσμο.

Δεν τίθεται θέμα ότι έχουμε πρόβλημα με μια ισλαμική δημοκρατία, αλλά ο τρόπος που το προσεγγίζει ο Ερντογάν είναι προβληματικός τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος προειδοποίησε ότι η «καλή θέληση» που επεδείχθη από πλευράς Τουρκίας είναι το ότι για έναν μήνα δεν θα στείλει το «Oruc Reis» στην Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη κίνηση ήταν αίτημα της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας όσα σχετικά έχουν αποκαλυφθεί και στη χώρα μας. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο Αύγουστος!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα