Λίστα Πέτσα: Ράπισμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τo σκάνδαλο των 20.000.000 €

Προκλητική χρηματοδότηση των ΜΜΕ για την πανδημία

Κόλαφος είναι έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη λίστα Πέτσα και τις επιλογές της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των ελληνικών μέσων ενημέρωσης στη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, η οποία αναρτήθηκε στη σελίδα της πλατφόρμας του Συμβουλίου που δρα «για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Σύμφωνα με όσα καταγράφει το όργανο λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και τα οποία διασύρουν τη χώρα μας ανεπανόρθωτα, κατατάσσοντάς τη στη λίστα με τις υπό ανάπτυξη χώρες και όχι στις αναπτυγμένες και ευνομούμενες, από τη λίστα Πέτσα και τη χρηματοδότηση ύψους 20.000.000 ευρώ «εξαιρέθηκαν τα μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Η ανάλυση έδειξε, ακόμη, πως πολλές μιντιακές επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται αντιπολιτευτικές στην Ελλάδα έλαβαν δυσανάλογα χαμηλότερα ποσά από τη διαφημιστική πίτα της καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τα πιο φιλικά προς την κυβέρνηση μίντια. Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως πολλά αντιπολιτευτικά μέσα έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα». Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όμως, δεν σταματά εδώ. Συνεχίζει αποκαλύπτοντας και απογυμνώνοντας όλες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να τονώσει οικονομικά μόνο τα φιλικά προς αυτή μέσα και μάλιστα με τον πλέον αδιαφανή τρόπο, σκορπώντας παράλληλα τα χρήματα του ελληνικού λαού ακόμη και σε ανύπαρκτες, ηλεκτρονικές εκδόσεις.

«Για να διανεμηθούν τα κρατικά κεφάλαια, η κυβέρνηση προσέλαβε την πολυεθνική διαφημιστική εταιρία Initiative Media. Εν τω μεταξύ, στη λίστα έκτασης 18 σελίδων με τα 1.232 μίντια που έλαβαν οικονομική βοήθεια συμπεριλαμβάνονταν πάνω από 200 διαδικτυακοί τίτλοι οι οποίοι δεν υπάρχουν στο Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων της χώρας. Συμπεριλαμβάνονταν ακόμη και σάιτ τα οποία είναι ανενεργά ή μπλογκ τα οποία έχουν ελάχιστους ή καθόλου αναγνώστες. Η λίστα, μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση έπειτα από διαρκείς πιέσεις από τα μίντια και την κοινωνία. Τελικά, από τη λίστα αποκαλύφθηκε πως πολλά φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα έλαβαν δυσανάλογα ποσά, γεγονός που οδήγησε σε καταγγελίες ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαστρεβλώσει το μιντιακό τοπίο υπονομεύοντας παράλληλα την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό».

Μετά την έκθεση η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπία στο Συμβούλιο της Ευρώπης αναγκάστηκε να προβεί σε μία μάλλον… ταπεινωτική αλλά κυρίως μη πειστική απάντηση, ακολουθώντας την κυβερνητική ρητορική, καθώς δεν καταφέρνει να εξηγήσει ούτε γιατί πήραν «δυσανάλογα ποσά» μέσα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ούτε γιατί χρηματοδοτήθηκαν από τον Ελληνα φορολογούμενο ανύπαρκτα σάιτ και μπλογκ.

Η απάντηση που δόθηκε δεν εξηγεί φυσικά ούτε γιατί η περίφημη αλλά κυρίως «αμαρτωλή» λίστα Πέτσα δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από πιέσεις ούτε γιατί δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία για την προβολή που έκανε κάθε μέσο για την ενημέρωση του κοινού ούτε, τέλος, γιατί δόθηκε η διαχείριση του κρατικού χρήματος σε πολυεθνική διαφημιστική εταιρία η οποία αμείφθηκε με πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Να υπενθυμίσουμε πως τον περασμένο μήνα και το Διεθνές Ινστιτούτο Tύπου είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια που έλαβε υπόψη της για τη διανομή των κρατικών κονδυλίων.
Στα άλλα νέα από τη χώρα μας, στον πρόσφατο «ολίγον από ανασχηματισμό» ο κ. Πέτσας κατάφερε να διατηρήσει τον υπουργικό του θώκο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ωστόσο, δεν μοιάζει να έχει και την καλύτερη άποψη για τα έργα και τις ημέρες του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα