Χωρίς κοινό ανακοινωθέν η διάσκεψη των υπουργών Eξωτερικών των «27» με ευθύνη της καγκελαρίου
Από τη Θεανώ Καρούτα
Με απόλυτη ευθύνη του Βερολίνου ολοκληρώθηκε άκαρπη η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των «27», όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Αγκυρας και τη χθεσινή ανακοίνωση για νέες γεωτρήσεις από το «Yavuz» σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Τηρώντας στάση επιτήδειας ουδετερότητας, οι Ευρωπαίοι -με πρώτα «βιολιά» τον Χάικο Μάας και τον Ζοζέπ Μπορέλ- επέλεξαν να «χαϊδέψουν» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας μόνες Ελλάδα και Κύπρο, παρέα με την «ανησυχία» και την «αλληλεγγύη» τους. Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν απερίφραστα η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και η Ιταλία, όμως το κοινό ανακοινωθέν «σκόνταψε» στην άρνηση της Γερμανίας, η οποία προτίμησε να λειτουργήσει σαν εκπρόσωπος της Άγκυρας στο μπλοκ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, Αθήνα και Βερολίνο διαφώνησαν για την ανακοίνωση που θα εκδιδόταν στο πέρας της συνεδρίασης, καθώς η ελληνική πλευρά επέμενε σε μια πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ. Η γερμανική πλευρά όμως αντέδρασε, κυρίως εξαιτίας της αναφοράς στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε – μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα αρνήθηκε να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία κι έτσι δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».
Η διαφωνία Αθήνας – Βερολίνου «σημάδεψε» το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως όμως έδειξε πως στην πραγματικότητα ήταν όλα τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας που «έκαιγαν» τους Ευρωπαίους, πλην της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο – για την οποία έχει γίνει πλέον σαφές πως οι Γερμανοί επιθυμούν να μας σπρώξουν σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία (κάτι που επανέλαβε και ο Χάικο Μάας πριν από την έναρξη του συμβουλίου). Ενδιαφέρον παρουσιάζει, μάλιστα, το γεγονός πως και η Μόσχα προτίθεται να μεσολαβήσει για να ξεκινήσει διάλογος με την Άγκυρα, κάτι που άφησε να εννοηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το Open TV.
Η σκληρή κριτική, που δεν δίστασαν οι «27» να ασκήσουν στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο λόγου χάρη, έκανε ακόμα πιο εμφατική την απροθυμία τους να καταγγείλουν ανοιχτά τις επιθετικές μηχανορραφίες στην ανατολική Μεσόγειο μιας άλλης «αιρετής δικτατορίας» – αυτής του Ερντογάν. Και ενώ για τον Λουκασένκο δόθηκε «πράσινο φως» ώστε να συμφωνηθούν κυρώσεις, ανάλογο ενδεχόμενο κατά της Τουρκίας μετατέθηκε για ακόμα μια φορά, ώστε να συζητηθεί στις 28 Αυγούστου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης στο Βερολίνο.
Να σημειωθεί πως, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων επικεφαλής διπλωματών, ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Βιένη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Στο επίκεντρο βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο. «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία» σημείωσε ο κ. Δένδιας μετά το τέλος της συνάντησης, όταν και δήλωσε πως «η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών».
Ο Μακρόν καλεί την Άνγκελα στον πύργο του για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο
Σε έναν εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών της χώρας μας έναντι της Τουρκίας εξελίσσεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο διπλωματικών επαφών προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική προεδρία γνωστοποίησε πως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν ο πρόεδρος της Γαλλίας με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 20 Αυγούστου στον πύργο της Μπρεγκανσόν, την επίσημη εξοχική κατοικία του πρώτου.
Στο φρούριο αυτό, που δεσπόζει στη Μεσόγειο, στη νότια Γαλλία, οι δύο ηγέτες θα έχουν μια συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα, το βράδυ της Παρασκευής, ο Μακρόν επικοινώνησε και με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν την αυξημένη ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, για την οποία -σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο- αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους. Η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε στον απόηχο της κοινής στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποίησε η Γαλλία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ η Άγκυρα κατηγορεί τη Γαλλία, ζητώντας από το Παρίσι να αποφεύγει πράξεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση στο twitter από τον ίδιο τον ένοικο του Ελιζέ, οι απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ συγκλίνουν με τις δικές του αναφορικά με το ζήτημα. «Μίλησα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί είναι κοινό. Θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό» επεσήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους. Oπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του συζήτησαν ακόμη για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και για τον Λίβανο.