Ομολογία εθνικού εγκλήματος οι έρευνες του «Oruc Reis»!

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Διακόπουλος παραδέχτηκε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Επίσημη ομολογία του εθνικού εγκλήματος ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Oruc Reis» διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με την ανοχή της Αθήνας, και επομένως έχει παραβιάσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, έγινε χθες από τον άνθρωπο ο οποίος είναι σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού. Αυτό ακριβώς συνέβη με τις δηλώσεις του αντιναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου στο Οpen.

Ο σύμβουλος Ασφάλειας «άδειασε» τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, την ελληνική διπλωματία, σχεδόν όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Ν.Δ. και όλους όσοι προσπαθούν επί τουλάχιστον 10 ημέρες να μας πείσουν ότι δεν σημαίνει και κάτι που το «Oruc Reis» και ο μισός τουρκικός στόλος πλέουν πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιατί δεν διεξάγει έρευνες. Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, ανέφεραν φτηνές δικαιολογίες. Έλεγαν ότι το «Oruc Reis» δεν μπορούσε να διεξαγάγει έρευνες, ακόμη κι αν είχε απλώσει καλώδια, διότι τα πολλά παραπλέοντα σκάφη δημιουργούσαν πολύ θόρυβο. Όπως αποδεικνύεται τώρα έλεγαν ψέματα.

Τελικά ο θόρυβος ήρθε από τις δηλώσεις του συμβούλου Ασφαλείας. Ο κ. Διακόπουλος δέψευσε τους πάντες και βεβαίως ακύρωσε την υποτιθέμενη κόκκινη γραμμή του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών. Ο αντιναύαρχος ε.α. είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει τα γεγονότα και αυτά περιέγραψε. Επί 10 ημέρες το «Oruc Reis» διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα γιατί το άφησε; Τελικά προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; Για ποιο λόγο; Ποια είναι η εθνική στρατηγική μας; Ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, αλλά δεν το βλέπουμε. Αντί απαντήσεων, είχαμε πανικόβλητες διαψεύσεις. Ακόμη και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας αναγκάστηκε σε «αναδίπλωση».

Ο κ. Διακόπουλος με τις δηλώσεις του προκαλεί κατά καιρούς, αλλά παραμένει ακλόνητος στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτή τη φορά μάλλον ξεπέρασε τα όρια που του είχαν τεθεί, γι’ αυτό και στο περιβάλλον του διακινεί την πληροφορία ότι δεν θα κάνει από δω και στο εξής δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο σύμβουλος Ασφάλειας του πρωθυπουργού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen, μεταξύ άλλων είπε: «Για να μην κοροϊδευόμαστε, το “Oruc Reis” έχει κάνει έρευνες… Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος… Έχει κάνει έρευνες. Το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Έχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς “το σηκώσαμε” ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες.

Ένα καλώδιο έχει βγάλει, δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες, έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Πάντως, να πληροφορήσουμε τον κ. Διακόπουλο ότι από αργά χθες το απόγευμα, όπως διέρρευσε, το «Oruc Reis» πλέει με απλωμένα καλώδια 10 χιλιομέτρων πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό το αναφέραμε, αλλά το περιγράφει με καθαρή γλώσσα και ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης: «Πρόκειται για συστηματική, προσβλητική και εξευτελιστική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Ποια ακριβώς είναι η στάση της Ελλάδας σε αυτή την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων; Σιωπή και εξαναγκασμός του Διακόπουλου σε «αναδίπλωση», με «διευκρινιστική» δήλωση: «Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία, και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της». Ο κ. Διακόπουλος στο Οpen επιβεβαίωσε και το συμβάν με τη φρεγάτα «Λήμνος» και πρόσθεσε ότι αν βγάλει το γεωτρύπανο ο Ερντογάν νότια της Κρήτης αυτό θα θεωρηθεί κλιμάκωση.

Επιτελικό μπάχαλο (!) με διαψεύσεις επί διαψεύσεων

Το επιτελικό μπάχαλο στην κυβέρνηση άγγιξε πλέον και τα ευαίσθητα εθνικά θέματα, την ώρα που η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί σοβαρότητα απ’ όλους. Διαψεύσεις επί διαψεύσεων, το ένα κυβερνητικό στέλεχος αναιρεί το άλλο και τελικά διαπιστώνεται όχι μόνο έλλειψη συντονισμού, αλλά και της αναγκαίας σταθερής εθνικής γραμμής, που τελικά μοιάζει κάπου χαμένη, στις αρμοδιότητες.

Τι άλλο πέρα από βασική δυσλειτουργία στη μηχανή του Μεγάρου Μαξίμου μπορεί να είναι η χθεσινή τραγική εικόνα, με τις διαψεύσεις Πέτσα στον Διακόπουλο και Διακόπουλου στον… Διακόπουλο; Την αρχή έκανε χθες το πρωί ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο οποίος -ούτε λίγο ούτε πολύ- αναγνώρισε τις έρευνες που διεξάγει στο Αιγαίο το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis», την ίδια στιγμή που σε παράλληλη τηλεοπτική σύνδεση, σε άλλο κανάλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έλεγε τα αντίθετα, αρνούμενος τις σχετικές έρευνες. Και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, όμως, στελέχη και υπουργοί της Ν.Δ. υποστήριζαν ό,τι και ο κ. Πέτσας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός από τις δηλώσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου, ο οποίος μάλιστα -θεωρητικά τουλάχιστον- συνεννοείται με το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ. Άρα, λοιπόν, είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είτε η αναπληρώτριά του θα έπρεπε να είχαν συννεννοηθεί με τον σύμβουλο Ασφαλείας για τις δηλώσεις που είχε σκοπό να κάνει. Εκτός κι αν καθένας κάνει του κεφαλιού του στο επιτελικό κράτος…

Προκειμένου να σωθούν τα προσχήματα, ζητήθηκε από τον κ. Διακόπουλο να κάνει διευκρινιστική δήλωση. Και, μετά την πρώτη του παρέμβαση, ότι «για να μην κοροϊδευόμαστε, το “Oruc Reis” έχει κάνει έρευνες», λίγο αργότερα, κατόπιν της προτροπής του Μεγάρου Μαξίμου, βγήκε για να… αναιρέσει τον εαυτό του. Όμως, το κακό είχε ήδη γίνει…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα