ΣΥΡΙΖΑ: Κράτησε όλα τα «βαρίδια» ο Αλέξης Τσίπρας

Εσωκομματική ανακύκλωση των ίδιων προσώπων που αποδοκίμασε έντονα ο ελληνικός λαός στις εκλογές

Με ένα αλλοπρόσαλλο ανακάτεμα της εσωκομματικής τράπουλας ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε χθες να ξαναβάλει το κόμμα του σε αντιπολιτευτικές ράγες. Οι ανακατατάξεις ωστόσο που ανακοίνωσε στη «σκιώδη κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ και στα πρόσωπα των τομεαρχών ούτε την εσωστρέφεια απομακρύνουν ούτε και μια δυναμική επανεκκίνηση μετά τις εκλογές εγγυώνται.

Το κλασικό «άλλαξε ο Μανωλιός…» ισχύει στο ακέραιο και σε αυτή την περίπτωση, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αιχμάλωτος σε παραλυτικές ισορροπίες, που επιβάλλουν οι πανίσχυρες κομματικές φατρίες, δείχνει να έχει χάσει την ευκαιρία που του έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να προκαλέσει στο κόμμα του ένα «δημιουργικό σοκ».

Αντίθετα, σε μια τυπική επίδειξη εσωκομματικής ανακύκλωσης, ξαναμοιράζει τα κομματικά πόστα μεταξύ ήδη φθαρμένων και ορισμένων άφθαρτων, αλλά… παγκοσμίως άγνωστων και αμφισβητήσιμης επάρκειας στελεχών, ματαιώνοντας τις προσδοκίες που καλλιέργησε.

Οι «σύμμαχοι» του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με προσοχή για την ώρα τις πρωτοβουλίες Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η αναδιάταξη δυνάμεων αφορά τους κοινοβουλευτικούς τομείς. Εντούτοις αναγνωρίζουν ότι ο Αλ. Τσίπρας, που θέλησε -κατά πληροφορίες- να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να βάλει την προσωπική του σφραγίδα σε ένα στοίχημα αμφίβολης για την ώρα κατάληξης.

Σημαντικότερη αλλαγή -έπειτα από υψηλές διευθετήσεις- είναι η τοποθέτηση της Εφης Αχτσιόγλου στον τομέα Οικονομικών, στη θέση που κατείχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, σε έναν ρόλο μικρότερο από τις φιλοδοξίες του, αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από κοινού με τους Γιάννη Ραγκούση και Πάνο Σκουρλέτη.

Τον τομέα Εργασίας αναλαμβάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία αρνήθηκε ευγενικά να είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, με σταθερή αναπληρώτρια τη Θεανώ Φωτίου. Ο Νίκος Παππάς υποβαθμίζεται στον τομέα Υποδομών – Μεταφορών, δείχνοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν ήθελε να εγκαταλείψει στη δημόσια χλεύη τον στενό του φίλο, ο οποίος θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να επανέλθει στην πρώτη γραμμή, μολονότι η εμπλοκή στις υποθέσεις Μιωνή – Καλογρίτσα έφερε σε αμυντική θέση την Κουμουνδούρου. Ο προκάτοχός του Χρήστος Σπίρτζης αναλαμβάνει το πόστο της Προστασίας του Πολίτη, ενώ, όπως είχε προαναγγελθεί, στον τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης ορίστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Διασώθηκε ο Παύλος Πολάκης στον τομέα της Διαφάνειας του υπουργείου Εσωτερικών, όπου τομεάρχης αναλαμβάνει ο Κώστας Ζαχαριάδης, στον Αθλητισμό μετατίθεται ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ υπεύθυνη Πολιτισμού τίθεται η Σία Αναγνωστοπούλου και Δικαιοσύνης ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Σταθεροί στους τομείς Εξωτερικών, Υγείας, Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής παραμένουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Φίλης και Γιώργος Ψυχογιός.

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Τρίτης, ο Αλ. Τσίπρας συγκάλεσε στην Κουμουνδούρου τη σύσκεψη στελεχών που αποτελούν τη σύνθεση του «πρωινού καφέ», προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των τομεαρχών και να διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με στελέχη περί την ηγεσία, η επιλογή και η ανασύνθεση των τομεαρχών ανάγεται σε αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου και αυτός είναι ο λόγος που το θέμα δεν τέθηκε στα κομματικά όργανα. Ως εκ τούτου, δεν συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία και στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας και δεν υπήρξαν ανακοινώσεις στην Κεντρική Επιτροπή την περασμένη Κυριακή.

Οι σχετικές ανακοινώσεις προορίζονταν για τον Ιούλιο, αλλά η ατμόσφαιρα της σκανδαλολογίας και η εκρηκτική ανάδυση της τουρκικής επιθετικότητας μετέθεσαν τον αρχικό σχεδιασμό για τη χθεσινή μέρα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα