Τριπλή ήττα για την Ελλάδα σε Ευρώπη, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μετατροπή της χώρας σε συρόμενο επαίτη στις διαθέσεις της Άγκυρας

Aπανωτές ήττες παντού, κι ένας πρωθυπουργός να πανηγυρίζει για τις αποτυχημένες διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας, που μας μετατρέπουν από κυρίαρχο κράτος σε συρόμενο επαίτη στις διαθέσεις της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζει, κι από κοντά σιγοντάρουν στις επευφημίες και οι υπουργοί της κυβέρνησής του, για τα τρία χαστούκια στην εξωτερική μας πολιτική, νομίζοντας ότι ο ελληνικός λαός «τρώει κουτόχορτο» και θα πιστέψει τα παγωμένα τους χαμόγελα και τα καθοδηγούμενα ΜΜΕ. Τρεις ήττες σε μία ημέρα. Σύνοδος Κορυφής, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ γράφονται στις πιο μαύρες σελίδες των υποχωρήσεων από τα εθνικά μας συμφέροντα. Και την ίδια στιγμή οι Τούρκοι πήραν το μήνυμα από τις Βρυξέλλες, πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και γι’ αυτό εξέδωσαν νέες NAVTΕΧ, με τις οποίες δεσμεύουν περιοχές ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η περιοχή της τουρκικής NAVTEX περιλαμβάνεται σε αυτήν του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτού ακριβώς του μνημονίου που πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου. Μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη, την ίδια στιγμή που διεξάγονταν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Οι δικαιολογίες που προέβαλαν τα κυβερνητικά στελέχη, ότι ήταν μια τυπική διαδικασία και πως ήταν… επιτυχία που το καθυστερήσαμε 10 μήνες, μπορούν μόνο να εκληφθούν ως κακόγουστο αστείο.

Ο «ικανοποιημένος» πρωθυπουργός μοιάζει να μην κατάλαβε -ή παριστάνει ότι δεν κατάλαβε- ότι στις Βρυξέλλες δεν λήφθηκε κανένα μέτρο σε βάρος της Τουρκίας, κανένα μέτρο σε βάρος Τούρκου αξιωματούχου ή τουρκικής εταιρίας. Ο κ. Μητσοτάκης αισθάνθηκε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις της Συνόδου και νιώθει και νικητής που κατάφερε, όπως δήλωσε, να αλλάξει το πρόχειρο κείμενο, που δεν μας συνέφερε, και έσπευσε να δηλώσει πανέτοιμος για τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. Να τον ενημερώσουμε ότι στο κείμενο της απόφασης απαλείφθηκε η λέξη «κυρώσεις» (Sanctions). Μέχρι πριν από τη σύνοδο, οι κυρώσεις ήταν στο τραπέζι και, σύμφωνα με τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός, μέχρι και μία μέρα πριν από τη μοιραία Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, η σύνοδος θα αποφάσιζε για τον κατάλογο κυρώσεων που θα επιβάλλονταν στην Τουρκία, αυτομάτως, μόλις προχωρούσε σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ελλάδας. Μέχρι χθες ο «ικανοποιημένος» πρωθυπουργός πανηγύριζε από κοινού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι η σύνοδος θα αποφασίσει «κυρώσεις που δαγκώνουν», ενώ σήμερα προσπαθεί να καλύψει τα σημάδια από τις δαγκωματιές που επέφερε αυτή η σύνοδος στην Ελλάδα.

Η λέξη «κλειδί» στα κείμενα των αποφάσεων της συνόδου ήταν οι κυρώσεις, κι αυτό το «κλειδί» ο κ. Μητσοτάκης το έχασε. Και μάλλον το… βρήκε η Τουρκία, γιατί πρώτη φορά το τουρκικό ΥΠΕΞ αναγνωρίζει θετικά στοιχεία στην απόφαση της Ε.Ε.

Την ίδια ημέρα, τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και η κοινή γνώμη ενημερώθηκαν, για μια ακόμη φορά, από ξένους για τα εθνικά μας θέματα. Το πρωί της Πέμπτης 1η Οκτωβρίου αποφάσισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ να μας ανακοινώσει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν σε μηχανισμό αποτροπής επεισοδίου. Η ανακοίνωση αυτή έγινε πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και φυσικά συνέβαλε στην ήττα που υπέστη η Ελλάδα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε μια συμφωνία, για την οποία στην Ελλάδα γνωρίζει μόνο το Μαξίμου, οι λεπτομέρειές της δεν έχουν γίνει γνωστές και να θυμίσουμε πως, όταν ο Στόλτενμπεργκ είχε ανακοινώσει την έναρξη του διαλόγου, η κυβέρνηση την είχε διαψεύσει. Ήττες και μυστική διπλωματία μάς οδηγούν σε δύσκολες ατραπούς, με την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να μη δυσαρεστήσει τους Τούρκους, εν όψει διερευνητικών, ακόμη και να μην επιτρέψει, για πρώτη φορά, την πτήση ελληνικών αεροπλάνων στην παρέλαση της Λευκωσίας για τον εορτασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα