Θρασύτατο καψώνι των Τούρκων στον Δένδια!

Αφού κράτησαν στον αέρα για 20 λεπτά το αεροσκάφος που τον μετέφερε από το Ιράκ, έκαναν και πλάκα λέγοντας πως αυτό έγινε για την… ασφάλειά του

Μας κάνουν και «πλάκα» οι Τούρκοι, οι οποίοι συνεχίζουν τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί με απάθεια.

Οι γείτονες έφτασαν στο σημείο να προχωρήσουν σε διπλό καψώνι σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κρατώντας προχθές το βράδυ επί 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, αφού αρνούνταν να χορηγήσουν την άδεια υπερπτήσης που είχαν οι ίδιοι εγκρίνει λίγο νωρίτερα.

Δεν δίστασαν να πουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι μας κάνουν τη χάρη και δεν επέτρεπαν την πτήση του αεροσκάφους υπέρ της ασφάλειας του κ. Δένδια! Ειδικότερα το σκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές Αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση, την οποία ωστόσο απέσυραν, καθώς προσέγγιζε στα σύνορα.

Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους ώσπου να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.

Μάλιστα, πέραν της πρώτης τουρκικής πρόκλησης πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, ακολούθησε ακόμα μία στη συνέχεια, όταν ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας επικαλέστηκε τεχνικό πρόβλημα και κάλεσε εκ νέου τον Ελληνα χειριστή του αεροσκάφους να καθυστερήσει την πτήση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά με πρωτοβουλία της παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Αγκυρα πριν από το ελληνικό διάβημα το οποίο είχε δρομολογηθεί, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Στη συνέχεια όμως η Αγκυρα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης εκ μέρους της ελληνικής και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι επικαλέστηκε «απαραίτητες διαδικασίες» για την… ασφάλεια του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.

Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπερπτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βασίλης Κοΐνης ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία», ενώ ως προς τις αντιδράσεις της χώρας μας σημείωσε ότι η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές «ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα