Οργή της Άγκυρας για το τετ α τετ Πομπέο – Βαρθολομαίου στην Πόλη

Η θρησκευτική ελευθερία και τα ζητήματα που άπτονται αυτής ήταν ο λόγος που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε χθες την Κωνσταντινούπολη.

Μια επίσκεψη, το πρόγραμμα της οποίας εξόργισε -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές- την Αγκυρα και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δεν περιελάμβανε καμία συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους. Η τουρκική διπλωματία εξέφρασε την οργή της για το πρόγραμμα του Πομπέο και διαβεβαίωσε πως η θρησκευτική ελευθερία «προστατεύεται» στην Τουρκία. «Θα άρμοζε περισσότερο στις ΗΠΑ να κοιταχτούν σ’ έναν καθρέφτη και να ασχοληθούν με τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους» υποστήριξε η Αγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν σχολίασε τις τουρκικές αντιδράσεις και άρχισε την επίσκεψή του συναντώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Πατριαρχείο, όπου μια μικρή ομάδα ανθρώπων διαδήλωνε εναντίον της επίσκεψής του, φωνάζοντας «Γιάνκη, πήγαινε σπίτι σου». Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο γειτονικό τζαμί Ρουστέμ Πασά. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Πομπέο ήθελε να μεταβεί αποκλειστικά στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ θα συναντούσε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ή τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μόνο εάν εκείνοι έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη και όχι μεταβαίνοντας αυτός στην Αγκυρα. «Είναι δύσκολο να πει κανείς», σημείωνε σχετικά το AFP, «αν η εκλογή στις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, τον οποίον ο Ερντογάν συνεχάρη ενώ θεωρείται “φίλος” του Ντόναλντ Τραμπ, έπαιξε κάποιον ρόλο σε αυτή την υπόθεση».

Αναφορικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα του «σουλτάνου», στη χώρα που πριν από μερικούς μήνες η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί, αξιωματούχος της ομάδας που συνόδευε τον Πομπέο σχολίασε δηκτικά πως «υπάρχουν βεβαίως πράγματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε». Ενα σχόλιο που μεταφράστηκε ως έμμεση επίκριση στις τουρκικές επιδόσεις κι έφερε πιο κοντά τον κίνδυνο για την Ουάσινγκτον να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με τις τουρκικές Αρχές.

Επιβαρυντικά, ρόλο στην ένταση που προκάλεσε στην Αγκυρα η επίσκεψη Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη έπαιξε πιθανότατα και η συζήτηση που είχε μόλις την προηγούμενη μέρα ο Αμερικανός με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με τις διαφορές της Δύσης με την Τουρκία. «Ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ περάσαμε πολλή ώρα συζητώντας τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και συμφωνήσαμε ότι ήταν πολύ επιθετικές» δήλωσε στη «Le Figaro» ο Πομπέο και επικαλέσθηκε την υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή «το γεγονός ότι είχε επίσης εγκαταστήσει συριακές δυνάμεις στην περιοχή». «Αναφερθήκαμε επίσης στη Λιβύη, όπου εισήγαγαν επίσης δυνάμεις τρίτων χωρών, ή ακόμη τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο» συνέχισε ο Πομπέο και επανέλαβε πως το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία, για τη χρήση των ρωσικών S-400, είναι πλέον ένα πολύ κοντινό ενδεχόμενο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα