«Oruc Reis»: Στην Αττάλεια πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Για να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ο Ερντογάν «μάζεψε» το σεισμογραφικό σκάφος

Στο λιμάνι της Αττάλειας επέστρεψε χθες το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Oruc Reis», σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες προτού γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., κατά την οποία θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Aγκυρα. Σενάριο που ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως παίρνει ιδιαίτερα σοβαρά, καθώς το τελευταίο διάστημα -με εξαίρεση τις τακτικές βολές του κατά του Γάλλου Εμανουέλ Μακρόν- προσπαθεί πολύ να δείξει πως θεωρεί τη χώρα του «αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης».

Αναφορικά με το σεισμογραφικό, το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το πλοίο ολοκλήρωσε την αποστολή του, που άρχισε τη 10η Αυγούστου. «Το πλοίο μας, το οποίο συνέλεξε 10.995 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας» ανέφερε το υπουργείο μέσω twitter. Την ίδια ώρα, το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz» βρίσκεται σε ύδατα κοντά στη νότια ακτή της Τουρκίας, ενώ το σεισμογραφικό «Barbaros Hayreddin Pasa» εξακολουθεί να βρίσκεται στη θάλασσα νότια της Κύπρου.

Όσο πλησιάζουν οι μέρες για τη Σύνοδο Κορυφής, πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να δείξουν πως δεν πείθονται από τους τακτικισμούς και τους ελιγμούς του. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως «τα πάντα είναι στο τραπέζι» και πως το χρονοδιάγραμμα για την Τουρκία είναι σαφές: «Στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου θα δούμε εάν η Αγκυρα έχει υλοποιήσει τις προσδοκίες μας υπέρ της αποκλιμάκωσης».

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, ως ο κυριότερος συνομιλητής του Ερντογάν στην Ευρώπη, χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο «επιθετικά και προκλητικά» από την πλευρά της Τουρκίας. Η καγκελάριος χαρακτήρισε «καλό σημάδι» το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι, σημείωσε όμως πως «εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά από την Κύπρο γεωτρητικές δραστηριότητες» και κατέληξε: «Θα σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε στο Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου».
Αναφορικά με τη μεσοβέζικη στάση της Μέρκελ, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» αναλύοντας τις προοπτικές από το τελευταίο άνοιγμα του Τούρκου προέδρου προς τη Δύση σχολίαζε χθες πως «μια σκληρή απαίτηση παραχωρήσεων μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ κι από την άλλη πρώιμες παραχωρήσεις προς τον Ερντογάν θα πυροδοτούσαν σκληρή κριτική στη Γερμανία» αλλά και την Ευρώπη. Και στις δύο περιπτώσεις απειλείται ένας διπλωματικός πάγος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα