Λινού: Ανακριβείς οι αριθμοί των κρουσμάτων!

Επιβεβαίωση της κυριακάτικης δημοκρατίας για τη διπλή βάση επιδημιολογικών δεδομένων που υπονομεύει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων

Πλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τη διπλή βάση επιδημιολογικών δεδομένων από τις Αρχές προκύπτει από τα λεγόμενα επιστημόνων οι οποίοι τονίζουν τις προβληματικές συνθήκες στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που καταγράφουν την πορεία της πανδημίας, με συνέπεια να μην υπάρχει πλήρης εικόνα της κατάστασης για την επιτροπή επιδημιολόγων.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι δεν υπάρχουν αντιπροσωπευτικά στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα και συμπλήρωσε: «Δεν με πείθει το αν είχαν ή όχι προβλήματα σε ένα ή δύο αρχεία.

Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να εκφράζουν όλο τον πληθυσμό, να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω. Είναι τρελό να έχουμε καλύτερες δυνατότητες για μελέτες πολιτικές και να μην έχουμε αντίστοιχα δύο δείγματα την εβδομάδα για να ξέρουμε τι γίνεται στην κοινότητα. Γι’ αυτό έχουμε τόσο πολλά σοβαρά κρούσματα και πίεση στο σύστημα υγείας. Γιατί, εάν το ξέραμε αυτό πριν τρεις μήνες ότι θα προκύψει, μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε την πανδημία, αλλά θα ήμασταν περισσότερο προετοιμασμένοι. Και νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημα και συνεχίζει να είναι εκεί το πρόβλημα»!

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο τα κενά που υπάρχουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και το πρόβλημα στην επικοινωνία μεταξύ ΕΟΔΥ και Πολιτικής Προστασίας.

«Τα δεδομένα θέλουν αρκετές μέρες για να είναι πλήρη, μια δυο μέρες, γιατί τότε θα έχουν γίνει τα τεστ, τότε θα έχουν μπει στις διάφορες πλατφόρμες. Υπάρχουν καθυστερήσεις» επιβεβαίωσε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε αναφορικά με τη βάση της ΗΔΙΚΑ:

«Καθένας που διαχειρίζεται ένα κρούσμα οφείλει να βάλει τα δεδομένα και το ΑΜΚΑ του. Δεν ξέρω ποιοι έχουν πρόσβαση ή μπορούν να διαχειρίζονται αυτή. Ο ΕΟΔΥ έχει πρόσβαση».
Στο ερώτημα, όμως, πόσο σωστή είναι αυτή η βάση, ο καθηγητής αποκάλυψε ότι έχει το εξής ελάττωμα: «Στηρίζεται στον πατριωτισμό του γιατρού να περάσει τα δεδομένα. Στηρίζεται στο τι τεστ γίνονται, πού γίνονται. Δεν υπάρχει ακόμα σωστό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης που να είναι σωστό. Το βασικό, τους αρρώστους, τους έχουμε. Δεν έχουμε τις υποκλινικές. Λειτουργεί σωστά η ιχνηλάτηση, αλλά υπάρχουν ορισμένα κενά».

Από εκεί και πέρα ο κ. Βατόπουλος γνωστοποίησε πως υπάρχουν δεδομένα από την ιχνηλάτηση που κάνει η Πολιτική Προστασία, η οποία συνεργάζεται με δική της ομάδα επιδημιολόγων, οι οποίοι προέρχονται από ελληνικά πανεπιστήμια!

«Υπάρχει ανάγκη για καλύτερη συνεργασία όλων των φορέων. Η θέση μου είναι ότι όλα τα δεδομένα πρέπει να είναι προσβάσιμα στους πάντες» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα τα οποία αποκάλυπταν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά είναι αποτέλεσμα πρόχειρης συγκόλλησης διαφορετικών αρχείων.

Επιβεβαίωσε, μάλιστα, τις διαφορετικές εισηγήσεις της επιτροπής από τις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν σε κρίσιμους τομείς, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία, για τα οποία διευκρίνισε ότι «η επιτροπή είχε εισηγηθεί αραίωση των τμημάτων».

Η «δημοκρατία» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Βατόπουλο για περαιτέρω διευκρίνιση για τα… δύο κέντρα ιχνηλάτησης, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις της κυρίας Λινού και του κ. Βατόπουλου έρχονται σε ένα κλίμα μετά τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας», όπου γίνεται λόγος για ένα στρεβλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να λαμβάνουν ετεροχρονισμένα, με κενά και με ανακρίβειες, τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών μπήκαν τα δύο συστήματα καταγραφής

Στο στόχαστρο της εισαγγελίας μπαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ότι οι επιστήμονες ενημερώνονται με καθυστέρηση έως επτά ημερών για τον ακριβή αριθμό των νοσούντων, εξαιτίας της παράλληλης λειτουργίας δύο διαφορετικών συστημάτων.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες εγκληματικές ευθύνες του ΕΟΔΥ. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης, εισαγγελέας Νίκος Ορνεράκης, ο οποίος θα μελετήσει τα δημοσιεύματα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αλλά και της εφημερίδας «Το Βήμα», και στη συνέχεια θα αρχίσει να καλεί στο γραφείο του μάρτυρες για κατάθεση. Ο εισαγγελέας θα ερευνήσει τις αποκαλύψεις για τα δύο διαφορετικά συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε αλαλούμ στον έλεγχο της πανδημίας προκαλώντας σύγχυση, καθώς δεν υπάρχει σαφής και αξιόπιστη εικόνα για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί.

Όσα ήρθαν στο φως έχουν ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, με τον ΕΟΔΥ να αρνείται ότι εφαρμόζεται διπλός τρόπος καταγραφής. Το ρεπορτάζ, ωστόσο, αναφέρει ότι το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει δυσφορία στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσίοδρα να διαμηνύει ότι θα διαχωρίσει τη θέση του, αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα. Ο εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής που εισηγείται τα μέτρα για την πανδημία προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα