Επιστήμονες παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα: «Πολύ φτωχά τα στοιχεία που μας δίνουν»

Τα μέλη της επιτροπής δεν μιλούν ούτε διαψεύδουν

Ντόμινο εξελίξεων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το μπάχαλο στο ζήτημα της καταγραφής κρουσμάτων σε δύο συστήματα, που φαίνεται ότι οδήγησε σε λανθασμένες επιλογές ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποκορύφωμα ήταν η παρέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, η οποία βάζει στο μικροσκόπιο τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για το σύστημα καταγραφής των δεδομένων του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η «δημοκρατία» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων κ. Εξαδάκτυλο, Μεντή, Παρασκευή, Λαζανά και Τσάκρη και να μεταφέρει την άποψή τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς δεν ήταν διατεθειμένοι να πάρουν θέση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Η «δημοκρατία» -συνεχίζοντας το ρεπορτάζ της- επικοινώνησε και με άλλους επιστήμονες εκτός της επιτροπής, ζητώντας επιπλέον στοιχεία. Η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού ζήτησε διαφάνεια στα στοιχεία για να έχουν πρόσβαση όλοι οι επιστήμονες, μελέτες σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού και συνταγογραφήσεις των τεστ.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα μας η κυρία Λινού, καλό θα ήταν να υπάρχει διαφάνεια και πρόσβαση στα δεδομένα από όλους τους επιστήμονες, Ελληνες και ξένους, ώστε να μπορεί η κοινότητα να αξιολογήσει την πορεία της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την καθηγήτρια, δεν γίνονται συστηματικές μελέτες -ιδανικά επαναλαμβανόμενες- σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού στη χώρα, ώστε να έχουμε πιο σαφή εικόνα της πανδημίας, ούτε υπάρχουν δεδομένα για το ποσοστό των θετικών. Τέλος, η κυρία Λινού δήλωσε ότι θα έπρεπε τα τεστ να συνταγογραφούνται, ώστε να έχουν πρόσβαση όλες οι κοινωνικές ομάδες.

Επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πουλάς τονίζει με δηλώσεις του στη «δημοκρατία» ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή δεδομένα και ότι τα πλήρη στοιχεία κατέχουν λίγοι, που τελικά παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας. Ο κ. Πουλάς τόνισε ότι είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία, για να μπορούν να αξιολογήσουν με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Πολλές χώρες (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μεξικό) έχουν φτιάξει ηλεκτρονικές πλατφόρμες, στις οποίες καταγράφονται καθημερινά τα δεδομένα των ασθενών -ανώνυμα, βέβαια- και μέσω αυτών είναι εφικτό να παρακολουθείται η πορεία της COVID-19. Έτσι, η ερευνητική κοινότητα διαθέτει ένα αρκετά χρήσιμο εργαλείο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, τα στοιχεία που δίνονται στην Ελλάδα (ημερήσια καταγραφή ΕΟΔΥ, γεωγραφική κατανομή) είναι πολύ φτωχά σε σχέση με αυτά που απαιτούνται, όπως ενδεικτικά η ηλικιακή κατανομή, τα τεστ ανά περιφέρεια κ.τ.λ. Επίσης, οι επιβαρυντικοί παράγοντες ανά χώρα ενδέχεται να διαφοροποιούνται (π.χ. λόγω γενετικού υποστρώματος ή περιβάλλοντος – κλίματος).

«Γιατί, λοιπόν, να ξέρουμε τους επιβαρυντικούς παράγοντες για το Μεξικό και όχι για την Ελλάδα;» διερωτάται ο κ. Πουλάς και εξηγεί: «Αυτές οι λεπτομέρειες ενδεχομένως να προσφέρουν σημαντικά συμπεράσματα και να βοηθήσουν στην περίθαλψη συνανθρώπων μας».

Μάλιστα, αν και η ερευνητική ομάδα του κ. Πουλά έχει ζητήσει τα υγειονομικά δεδομένα με σκοπό να τα μελετήσει ερευνητικά, ωστόσο δεν έλαβε καν απάντηση, έστω αρνητική! Το ίδιο συνέβη και με την αίτηση της ομάδας του για επιδημιολογική παρέμβαση σε πόλη της βόρειας Ελλάδας κατά την πρώτη καραντίνα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο καθηγητής Βιοχημείας προσθέτει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να είναι αιτιολογημένες και να ξέρουμε το σκεπτικό που οδήγησε σε αυτές. Όμως, με δεδομένο ότι δεν δίδεται ολοκληρωμένη πρόσβαση στα στοιχεία, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.
«Πρέπει να μπορούμε να τις κρίνουμε. Να ασκούμε γόνιμη κριτική, προς όφελος της κοινωνίας και των ασθενών».

Ο κ. Πουλάς επισημαίνει ότι η επιτροπή δεν τηρεί πρακτικά, άρα δεν ξέρουμε τις τοποθετήσεις κάθε επιστήμονα, αλλά μόνο την απόφαση που ανακοινώνεται, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το σκεπτικό και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως την εκάστοτε απόφαση η οποία ορίζει την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα