Δύο Έλληνες στην υπηρεσία της ΜΙΤ!

Από τον Αύγουστο παρακολουθούσαν οι Αρχές τη δράση των κατασκόπων

Ρεπορτάζ Νάντια Αλεξίου

Η στενή συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών αντικατασκοπίας, και συγκεκριμένα της ΕΥΠ με την αντίστοιχη του Στρατού και την Κρατική Ασφάλεια της ΕΛ.ΑΣ., οδήγησε στην εξάρθρωση δικτύου κατασκοπίας της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ που είχε αναπτύξει δραστηριότητα σε ευαίσθητα παραμεθόρια σημεία της επικράτειας, με τη συνεργασία δύο Ελλήνων μουσουλμάνων από τη Θράκη.

Όπως διαπιστώθηκε από την παρακολούθηση που είχε αρχίσει τον περασμένο Αύγουστο σε συνδυασμό με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, εξακριβώθηκε ότι οι δύο Ελληνες που βρίσκονταν στη Ρόδο έδιναν αναφορές στη ΜΙΤ για τις κινήσεις πλοίων του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και άλλες στρατιωτικές δραστηριότητες στα ελληνικά νησιά.

Από τη διακριτική έρευνα προέκυψε ότι ο 54 χρονος ναυτικός N.M. από την Κομοτηνή, που εργαζόταν ως πριν από έναν μήνα ως εποχικός μάγειρας σε επιβατικό πλοίο το οποίο εκτελούσε δρομολόγια στην άγονη γραμμή διασύνδεσης της Ρόδου με το Καστελόριζο και την Κω, επιδείκνυε «ενδιαφέρον» για στρατιωτικούς οι οποίοι ταξίδευαν με το πλοίο. Η ύποπτη δραστηριότητά του επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Αύγουστο και επί τρεις μήνες τον «άφηναν» με παραπλανητικές κινήσεις να φωτογραφίζει και να προωθεί υλικό στην Τουρκία, μέσω του 35 χρονου γραμματέα του προξενείου στη Ρόδο M.S.

Ο ναυτικός έχει ήδη ομολογήσει όσα του αποδίδονται, αφού τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί εις βάρος του ήταν συντριπτικά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην προανακριτική απολογία του, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου τον είχε προσεγγίσει το καλοκαίρι σε κοινωνική εκδήλωση στη Ρόδο, όπου παρευρέθηκαν και άλλα άτομα από την Κομοτηνή, και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για τις αλλαγές στη φρουρά στο φυλάκιο του Καστελόριζου και να αποτυπώνει σε βίντεο και φωτογραφικό υλικό στο κινητό του τα διακριτικά ελληνικών πολεμικών πλοίων. Ο ίδιος φέρεται ότι ισχυρίζεται πως δεν έπαιρνε αμοιβή, αλλά το έκανε αφιλοκερδώς επειδή ο γραμματέας τον είχε πείσει ότι ήταν «υποχρέωσή τους να βοηθούν την Τουρκία»!

Από τα στελέχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών εξετάστηκε και ο 35 χρονος M.S., που έχει γεννηθεί στη Σώστη Ροδόπης, είναι απόφοιτος του Μαθηματικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διαμένει μόνιμα στη Ρόδο, καθώς είχε οριστεί υπάλληλος του τουρκικού προξενείου. Οπως έγινε γνωστό, είχε δεδηλωμένη στάση κατά των ελληνικών συμφερόντων και έκανε προπαγανδιστικές αναρτήσεις υπέρ της «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γι’ αυτό άλλωστε βρισκόταν υπό επιτήρηση. Σε βάρος και των δύο ελληνικής υπηκοότητας μουσουλμάνων σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπία και παραβίαση των μέτρων ασφαλείας οχυρών κατά συναυτουργία. Άγνωστο για ποιον λόγο, στον 35χρονο S.M. δόθηκε η μέγιστη διάρκεια προθεσμίας για να απολογηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή, ενώ ο 54 χρονος μάγειρας N.M. αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του. Τα ηλεκτρονικά μέσα που κατασχέθηκαν στην κατοχή τους μαζί με άλλα πειστήρια που βρέθηκαν στις κατ’ οίκον έρευνες εξετάζονται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα