Ελληνική πρεμούρα για διάλογο με την Τουρκία!

Παράθυρο Πέτσα να αρχίσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, δίνοντας επί της ουσίας «συγχωροχάρτι» στον Ερντογάν

Δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το ενδεχόμενο η Αθήνα να πει το «ναι» στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο, δίνοντας επί της ουσίας «συγχωροχάρτι» στον Ταγίπ Ερντογάν και ξεχνώντας τις τουρκικές προκλήσεις. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε η «δημοκρατία», ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «θα το δούμε μόνο στη βάση αυτών που έχει πει και ο πρωθυπουργός.

Αν υπάρξει συνέπεια και συνέχεια από την τουρκική πλευρά, αν αφήσει στην άκρη την παραβατική προκλητική της συμπεριφορά, τότε θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

Το ζήτημα βέβαια της συνέπειας και της συνέχειας από την τουρκική πλευρά είναι κάτι που τελικά ίσως επιδέχεται ερμηνεία, καθώς απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχουν αυτοί οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τους «αφελείς» και να δεχτούν ως πραγματικές κινήσεις αποκλιμάκωσης αυτές που η ελληνική πλευρά χαρακτήριζε ομόθυμα «προσχηματικές» προκειμένου να βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία. «Αν η τουρκική πλευρά δείξει, λοιπόν, συνέπεια και συνέχεια, θα είμαστε σε μια ευχάριστη θέση να αφήσουμε πίσω τις προκλήσεις και να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις» είπε ο κ. Πέτσας, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι αυτές θα αφορούν μόνον την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Το ίδιο ζήτημα τέθηκε χτες και στην ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό του Αλ. Παπαϊωάννου να υπενθυμίζει ότι οι «δύο μήνες» ηρεμίας οι οποίοι είχαν τεθεί ως «όριο» ήταν μια προσωπική του εκτίμηση και όχι επίσημη θέση. Πάντως τόνισε ότι θα πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Βέβαια, όπως είπε, πόσο είναι το εύλογο αυτό χρονικό διάστημα είναι θέμα που τον… ξεπερνάει, καθώς είναι απόφαση που, όπως ανέφερε, θα «παρθεί σε άλλο επίπεδο». Ο κ. Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση, χαρακτήρισε προσωπική άποψη τη δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποδοκίμασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα