Τσίρκο Μητσοτάκη! Παρανοϊκή απόφαση η επιβολή νέου αυστηρού lockdown!

Η παντελής έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται.

Με νέα αλλοπρόσαλλη απόφασή του, το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς καμία λογική και δίχως να έχει υπάρξει καμία συνεννόηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, βάζοντας τη χώρα μέχρι τότε σε νέο σκληρό lockdown. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκφράζουν τις έντονες αμφιβολίες τους για την απόφαση αυτή και δείχνουν ότι είναι δύσκολη η συνεργασία των δύο πλευρών, δεδομένου ότι παρακάμπτονται επιδεικτικά, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Αιφνιδιαστικά το πρωί του Σαββάτου, σε σκηνικό που παραπέμπει περισσότερο σε… τσίρκο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι από την επομένη (χθες) και μέχρι τις 06.00 το πρωί της επόμενης Δευτέρας «μένουμε και πάλι σπίτι», καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σταμάτησαν εκ νέου η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Για τις μετακινήσεις

Επίσης, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21.00 έως τις 05.00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζομένους και όσους έχουν ανάγκη από ιατρική βοήθεια, ενώ οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανίων αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας». Και αυτό εν αγνοία της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων, που -όπως είχε ανακοινωθεί από την περασμένη εβδομάδα- θα συνεδριάσει σήμερα με στόχο να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να λάβει όποια απόφαση, την οποία θα προτείνει στον πρωθυπουργό.

Οι ανακοινώσεις Πέτσα αιφνιδίασαν και αρκετά μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Μάλιστα, ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος φέρεται ότι ενημέρωσε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα πως δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά στα μέσα ενημέρωσης, καθώς δεν μπορεί να υπερασπίσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς συνεδριάσεις ή ακόμα και σε αντίθεση με όσα εισηγούνται οι επιστήμονες.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, που υπογράμμισε πως «έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα, αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά. Είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου, αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού». Ειδικά για τα σχολεία, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγησή μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Ηδη, η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ καλό σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετικά πολύ αργή αποκλιμάκωση. Θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά, που είναι χαμηλότερου κινδύνου».

Εξάλλου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε και αυτός την ανησυχία του για το πλάνο ανοίγματος των σχολείων: «Είναι δύσκολο να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα – κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο… Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα