Σφήνα Καναδά στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας με Ισραήλ

Ζήτημα συμμετοχής στην προ ημερών ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ, ύψους 1,37 δισ. ευρώ, για την ίδρυση και λειτουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα θέτει στην κυβέρνηση ο Καναδάς.

Στο πλαίσιο επαφών με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η κυβέρνηση της Οτάβα επικαλείται συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν.

Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13 Οκτωβρίου 2020. Ο κ. Σαμπάν είχε αναγνωρίσει τη μέγιστη σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ και δήλωσε πως ο Καναδάς τη σέβεται, αλλά ταυτόχρονα είχε ζητήσει την ανάθεση του συμβολαίου σε εταιρίες της δικής του χώρας, οι οποίες ήδη βρίσκονταν σε προχωρημένες επαφές με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Κατά την εκδοχή της Οτάβας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στον κ. Σαμπάν πως ήταν διατεθειμένος να εξετάσει κοινή ισραηλινοκαναδική πρόταση για την ίδρυση του αεροπορικού κέντρου, αλλά δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Οι Καναδοί δεν διευκρινίζουν αν η αθέτηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού οφείλεται σε πολιτικά ή οικονομικά κριτήρια, σε επιχειρησιακά-τεχνικά κριτήρια που έθεσε η Πολεμική Αεροπορία ή σε οποιονδήποτε άλλο λόγο. Επιμένουν ωστόσο ότι πρέπει να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, αξιώνοντας πλέον την ανάληψη υποκατασκευαστικού έργου τα επόμενα χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα