Με ποια ατζέντα θα ξεκινήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία;

Στις 25 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη

Ο λοταχώς στο τραπέζι του διαλόγου, που μας έστρωσαν η Ε.Ε., η Γερμανία και η Τουρκία, κατευθύνεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, μια ημερομηνία πολύ κοντά στην επέτειο της τραγωδίας των Ιμίων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε χθες το απόγευμα και απηύθυνε την πρόσκληση, την οποία και αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά.

Αυτό που δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις όμως είναι το γεγονός ότι οι τουρκικές ακταιωροί αλωνίζουν στα Ιμια και παρενοχλούν καΐκια Ελλήνων ψαράδων και σκάφη του Λιμενικού Σώματος της χώρας μας. Επίσης στις επίσημες ανακοινώσεις δεν μας λένε γιατί το πρωί διέψευδαν τον Τσαβούσογλου και το βράδυ επιβεβαιωνόταν ακόμη μία φορά. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι αυτός ο οποίος έχει εκθέσει πολλές φορές την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αποκαλύπτει τη μυστική διπλωματία της κυβέρνησης. Και το κυρίαρχο θέμα είναι με ποια ατζέντα θα επανεκκινήσουν οι διερευνητικές σε λίγες ημέρες.

Σίριαλ από το πρωί

Το σίριαλ με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας άρχισε χθες με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι καλεί την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου: «Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Είναι φανερό τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Οσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα».

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ήρθε και η απάντηση – διάψευση των λεγομένων Τσαβούσογλου από τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Παπαϊωάννου: «Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει τη διάθεσή της να ανταποκριθεί σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Ευχολόγια Μητσοτάκη από τη Λισαβόνα για καλή χρονιά στις σχέσεις με Αγκυρα

Θετικό χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γεγονός ότι η Τουρκία εξέφρασε διά του Μ. Τσαβούσογλου τη βούληση να αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών, εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι, να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «οι κατευθύνσεις που έχει δώσει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι άλλες από το να συνεχίσουμε ουσιαστικά εκεί που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή, ελπίζω, πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και σε ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία και την ελπίδα για «μια γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, θα είναι προς όφελος της Ελλάδος, θα είναι προς όφελος της Ευρώπης εάν η Τουρκία αλλάξει πολιτική, και πιστεύω πραγματικά ότι το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις από ό,τι ήταν το 2020». Υπογράμμισε δε, απευθυνόμενος στην Αγκυρα, ότι «απαιτούνται συνέπεια και συνέχεια. Και νομίζω ότι αυτό είναι τελικά που θα κριθεί και από την έκθεση του κυρίου Μπορέλ, η οποία θα μας παρουσιαστεί τον Μάρτιο». Από την πλευρά του, ο κ. Κόστα εξέφρασε τη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Έχουμε εκφράσει την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Οταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία κρατών-μελών, τίθεται σε αμφισβήτηση και η κυριαρχία ολόκληρης της Ε.Ε.» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εν τέλει να φτάσουμε τον Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια νέα ατζέντα, να έχουμε μια νέα σχέση με την Τουρκία, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

Για τον εμβολιασμό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένο να τρέξει κάθε χώρα ξεχωριστά τη δική της εθνική στρατηγική εμβολιασμού. Εμείς έχουμε κάνει πολύ καλή πρόοδο. Θέλω να επαναλάβω, επειδή γίνεται και πολλή συζήτηση για τον τομέα των εμβολίων, ότι η Ελλάδα, απ’ όσο ξέρω, και η Πορτογαλία από ένα σημείο και πέρα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ αυτά που χρειαζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί νωρίτερα την έδρα της ακτοφυλακής της Πορτογαλίας, στη Λισαβόνα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα