Η φτωχοποίηση ρίχνει τον ΕΝΦΙΑ – 2.000.000 ιδιοκτήτες στα όρια των ευάλωτων ομάδων

Μείωση του φόρου από 50% έως και100% για τους εργαζομένους σε αναστολή σύμβασης και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που είδαν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται δραματικά λόγω της πανδημίας

Εκπλήξεις αναμένεται να φέρει η πανδημία σε χιλιάδες φορολογουμένους που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Οι συντριπτικές απώλειες στις απολαβές τους οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα αρχίζουν από το 50% και θα φτάνουν έως την πλήρη απαλλαγή.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων θα ενσωματώσουν στις φορολογικές δηλώσεις τους τα μειωμένα εισοδήματα που εισέπραξαν εντός του 2020. Οι πρώτοι τέθηκαν σε πολύμηνη αναστολή εργασίας, λαμβάνοντας το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ, και οι δεύτεροι κατέγραψαν μεγάλη απώλεια τζίρου.

Σε πολλές περιπτώσεις οι «ψαλιδισμένες» ετήσιες απολαβές κινούνται κάτω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπει ο νόμος για τις ευάλωτες ομάδες που δικαιούνται έκπτωση από τον εν λόγω φόρο.

Η σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν στην Εφορία θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν για πρώτη φορά χιλιάδες φορολογούμενοι που θα έχουν χαμηλότερα εισοδηματικά όρια απ’ ό,τι προβλέπει ο νόμος για την κανονική καταβολή του ΕΝΦΙΑ και πλέον θα είναι δικαιούχοι έκπτωσης φόρου.

Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έχουν χτυπήσει «καμπανάκια», καθώς δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα των φορολογουμένων που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ κατά 50%-100%.

Το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» στα αυξημένα έσοδα που θα φέρει η ένταξη 3.000 περιοχών της χώρας στο πλαίσιο των αντικειμενικών αξιών, γεμίζοντας τα κρατικά ταμεία με επιπλέον 400.000.000-500.000.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, αυτά τα χρήματα προορίζονται για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του έτους 2020, πέρυσι απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογουμένων με έκπτωση φόρου, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2.000.000 φυσικά πρόσωπα.

Σε περίπτωση που εργαζόμενος με δύο εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα είχε δηλώσει ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ το 2019 και φέτος για ένα διάστημα πέντε μηνών είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας από την επιχείρησή του, το δηλωθέν εισόδημα διαμορφώνεται στα 11.500 ευρώ, αφού έχασε σχεδόν 7.500 ευρώ από τα μηνιαία εισοδήματά του.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το δηλωθέν εισόδημα έπεσε κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος για να λάβει την έκπτωση του 50% στον φετινό ΕΝΦΙΑ (βλ. πίνακα).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα