Μοιρολατρική αντίδραση στη νέα τουρκική πρόκληση!

Αχρείαστη ενέργεια, που δεν διευκολύνει τις προσπάθειες διαλόγου, χαρακτήρισε ο Ταραντίλης την έξοδο του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο

Το «Τσεσμέ», το ωκεανογραφικό τουρκικό πλοίο, έχει αποπλεύσει από την Ιμβρο προς την περιοχή του Αιγαίου, την οποία έχει δεσμεύσει η Αγκυρα, και τελικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα για τη νέα προκλητική πράξη των Τούρκων. Είναι απορίας άξιο όμως ότι την ίδια χρονική περίοδο, που αναμένεται ο επόμενος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, η πολιτική της Αγκυρας εξακολουθεί να είναι επιθετική. Τόσο οι δηλώσεις αξιωματούχων όσο και η NAVTEX που εκδίδει και -αν μη τι άλλο- δείχνουν την πλήρη απαξίωση του καθεστώτος Ερντογάν όχι μόνο στις εν εξελίξει συνομιλίες, αλλά και στο Διεθνές Δίκαιο. Απέναντι σε αυτή τη ρητορική του παραλόγου, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ταραντίλη μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον παθητική: «Αχρείαστη ενέργεια, που δεν διευκολύνει τις προσπάθειες διαλόγου, η έξοδος του “Τσεσμέ”».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε διάβημα για τη νέα τουρκική NAVTEX, που αφορά τις έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί διάβημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα και στη συνέχεια και γραπτή ρηματική διακοίνωση. Τόνισε, μάλιστα, πως «η NAVTEX αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει NAVTEX γι’ αυτή την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε κι αυτός την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη». Η γραμμή που ακολουθεί η ελληνική πλευρά, όπως γίνεται κατανοητό, είναι αυτή του κατευνασμού και της προσπάθειας να μη ναυαγήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά. Αντί της απάντησης για την ημερομηνία, οι Τούρκοι μάς έστειλαν το «Τσεσμέ». Ο επόμενος κύκλος των διερευνητικών, λοιπόν, θα λάβει χώρα στην Αθήνα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 25 Μαρτίου, όπου πλέον η Ελλάδα δεν θα μπορεί να θέσει θέμα Τουρκίας, γιατί ήδη Αθήνα και Αγκυρα έχουν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Όσον αφορά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τοποθετείται χρονικά για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, πιθανώς για τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τη συζήτηση για την ανανέωση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση για ανανέωση ή αλλαγή, εάν δεν τηρούνται οι υπάρχουσες προβλέψεις της δήλωσης του 2016.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα