ΕΕ: «Ράπισμα» στους Σκοπιανούς για την εθνική καταγωγή στις ταυτότητες

Ένα ηχηρό «όχι» είπε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα Σκόπια αναφορικά με το ζήτημα αναγραφής της εθνικής καταγωγής στις ταυτότητες των πολιτών, καλώντας την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, τα αλβανικά κόμματα στη χώρα, την αντιπολίτευση και το κόμμα VMRO-DPMNE να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Η κυβέρνηση της χώρας κατέθεσε πριν από μερικές ημέρες στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναγραφή της εθνικής καταγωγής των πολιτών στις αστυνομικές ταυτότητες, ωστόσο, όπως έκανε σαφές ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ε.Ε. στα Σκόπια, πρέσβης Ντέιβιντ Γκιρ, κάτι τέτοιο αντίκειται τους κανονισμούς της Ε.Ε., της οποίας μέλος επιδιώκει να καταστεί η βαλκανική χώρα. Ο Γκιρ εξήγησε πως μπορεί προς το παρόν το θέμα των ταυτοτήτων στην Ένωση να ρυθμίζεται από το εθνικό δίκαιο των κρατών- μελών, αλλά τον επόμενο Αύγουστο θα τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο οποίος, όπως υπενθύμισε, «απαγορεύει την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όπως η φυλή, η εθνική καταγωγή, ο πολιτικός ή θρησκευτικός προσανατολισμός και άλλες πεποιθήσεις», στέλνοντας με τον τρόπο αυτό σαφές μήνυμα στα Σκόπια.

Μετά τις δηλώσεις του πρέσβη ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ προέβη σε «αναδίπλωση», μοιάζοντας να προαναγγέλλει τη μεταβολή της στάσης της κυβέρνησης ως προς το θέμα το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη χώρα. Ο Ζάεφ σημείωσε ότι έχει ανοίξει ο διάλογος, οι νομικές ρυθμίσεις θα υποβληθούν στη Βουλή, ενώ, όπως είπε, «οι πρέσβεις των κρατών-μελών και της αντιπροσωπίας της Ε.Ε. είναι εδώ για να μας βοηθήσουν και όλοι μαζί θα βρούμε μία καλή λύση που θα ταιριάζει στην πολυεθνοτική κοινωνία της χώρας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα