Λίνα Μενδώνη: Έβαλε στην θέση του τον Βρετανό

Σκληρή απάντηση από την υπουργό Πολιτισμού στον προκλητικό ομόλογό της για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σκληρή γλώσσα κατά του Βρετανού ομολόγου της χρησιμοποίησε η Λίνα Μενδώνη, δίνοντας ηχηρή απάντηση στους ανεκδιήγητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κατηγορώντας τον ότι τεχνηέντως επιχειρεί να υποβιβάσει την αξία τους, συγκρίνοντας το ελληνικό αίτημα με άλλες διεκδικήσεις.

Η Λίνα Μενδώνη απάντησε στα σαθρά και άκρως προκλητικά επιχειρήματα του υπουργού Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Όλιβερ Ντάουντεν, ο οποίος το Σάββατο, στην προσπάθειά του να πείσει για τη δήθεν ανάγκη παραμονής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί αν θα είχαν επιβιώσει από τους μαινόμενους ναζί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η υπουργός σχολίασε ότι οι προχθεσινές δηλώσεις του Βρετανού αποδεικνύουν ότι πλέον η χώρα του στερείται επιχειρημάτων, υπενθυμίζοντας τα λόγια ενός Σκοτσέζου, ο οποίος, αναφερόμενος στον συμπατριώτη του λόρδο Έλγιν, είχε πει «αυτό που δεν έπραξαν οι Γότθοι, το έπραξαν οι Σκότοι».

«Αναφορικά με το επιχείρημα», σημειώνει η Λίνα Μενδώνη, «περί δήθεν διάσωσης των Γλυπτών από τον Έλγιν-καθώς θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί από άλλους, αν δεν είχαν κλαπεί από τον λόρδο-, θα θυμίσουμε στον κ. Ντάουντεν αυτό που ένας συμπατριώτης του χάραξε στην Ακρόπολη την εποχή της διαρπαγής των παρθενωνείων “quod non fecerunt Goti, hoc fecerunt Scoti”». Την ίδια ώρα, η υπουργός Πολιτισμού διέλυσε και το επιχείρημα περί του λεγόμενου «φαινομένου του πακτωλού μαζικών επιστροφών αρχαιοτήτων» από τα διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο στις χώρες προέλευσής τους.

Σύμφωνα με τη Λίνα Μενδώνη, πρόκειται για ένα ανύπαρκτο επιχείρημα, εφόσον αυτή τη στιγμή ενώπιον της Ειδικής Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO εκκρεμεί μόνο ένα αίτημα και αυτό αφορά το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που κατατέθηκε το 1984. Σημειωτέον πως ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού ισχυρίστηκε προκλητικά: «Όταν αρχίσεις να τραβάς αυτή την κλωστή, πραγματικά πού καταλήγεις; Θα επιμέναμε στην επιστροφή της ταπισερί της Μπαγιέ;»

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα