Ρεσιτάλ διγλωσσίας για την τουρκική πρόκληση με το γαλλικό ερευνητικό

Συνεχίζεται η κυβερνητική διγλωσσία για το ζήτημα της παρενόχλησης του γαλλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με την απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, καθώς οι κυβερνητικές εξηγήσεις για τη μείζονα αυτή τουρκική πρόκληση προκαλούν προβληματισμό. Ειδικά αφού οι πληροφορίες σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα «δίνονται με το σταγονόμετρο», προκειμένου να διατηρηθεί η ψευδαίσθηση της «κανονικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μόλις ώρες μετά τον -σε ζωντανή μετάδοση- καβγά ΔένδιαΤσαβούσογλου το γαλλικό ερευνητικό «L’Atalante» ζήτησε από την Ελλάδα άδεια για να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή που ορίζεται από την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, νοτιοανατολικά της Κρήτης και δυτικά του 28ου Μεσημβρινού. Η χώρα μας εξέδωσε τη σχετική NAVTEX, αλλά η Τουρκία, εκτός από το να απαντήσει με δική της NAVTEX, έστειλε πολεμικό πλοίο στην περιοχή, απειλώντας το γαλλικό πλοίο και ζητώντας του να αποχωρήσει. Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή βρέθηκε και ελληνικό πολεμικό σκάφος, πρόκειται για την πρώτη επί του πεδίου αμφισβήτηση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

Η δε απάντηση της κυρίας Πελώνη, που επί της ουσίας είπε ότι το περιστατικό ήταν κάτι που αφορά τη γαλλική πλευρά, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου προσπάθησε να τα «μπαλώσει», κάνοντας λόγο για «fake news» και διαστρεβλώσεις, καθώς ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο επειδή η περιοχή είναι ελληνικής δικαιοδοσίας. «Αυτό», σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, «είναι μια καθαρή τοποθέτηση τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου όσο και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που δεν επιδέχεται παρερμηνείας, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις».

Πάντως, την προσπάθεια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών να πείσει ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε από πλευράς μας δυσχεραίνουν δηλώσεις σαν και αυτή της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία επέμεινε στη «γραμμή Πελώνη». Συγκεκριμένα είπε: «Ο πρώτος ο οποίος θα αντιδράσει είναι βεβαίως η Γαλλία, που δέχτηκε την παρενόχληση, και από εκεί και πέρα αντιδρούμε και εμείς, έτσι γίνεται πάντα».

Η στάση της κυβέρνησης έγινε αντικείμενο κριτικής και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, αφού τονίζει ότι έχουν περάσει ήδη 48 ώρες από το περιστατικό, ερωτά η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα έγινε ή δεν έγινε εντός της ελληνικής ΑΟΖ; Αλλά και το περιστατικό είναι «θέμα της Γαλλίας», όπως λέει το Μαξίμου, ή «και της Γαλλίας», όπως λέει το υπουργείο Εξωτερικών;

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ακόμη να μάθουν εάν έχει γίνει σχετικό διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά ή τουρκικό διάβημα στον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα. «Ο διάλογος εγκλωβίζεται πάλι στη λογική “έρευνες που δεν είναι έρευνες” και “ερευνητικά που τα παίρνει ο αέρας”, για χάρη εσωκομματικών κυβερνητικών ισορροπιών» καταλήγει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα