ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Νομοθετούν ασυλία των λοιμωξιολόγων

Ντροπιαστική τροπολογία λίγα 24ωρα έπειτα από την αποκάλυψη των πρακτικών της επιτροπής από τη δημοκρατία

Προκλητική και προσβλητική για τους Έλληνες πολίτες, που δεινοπαθούν από την πανδημία, ασυλία στα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων παρέχει η κυβέρνηση, με ντροπιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής που αμνηστεύει στο σύνολό τους τους επιστήμονες, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που έφερε στο φως τα εδώ και μήνες καταχωνιασμένα πρακτικά της επιτροπής.

Η εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείαςκατατέθηκε χθες το απόγευμα σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίστηκε λίγες ώρες μετά- απλώνει υπερμέγεθες πέπλο προστασίας στους επιστήμονες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και συγκεκριμένα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού -της γνωστής σε όλους επιτροπής των λοιμωξιολόγων- καθώς και στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Τα μέλη των τριών αυτών επιτροπών, σύμφωνα με τη σκανδαλώδη ρύθμιση, δεν διώκονται ποινικά για γνώμη ή ψήφο που έδωσαν, παρά μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση. Οπως αναφέρεται στη ρύθμιση, οι παραπάνω «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπή. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση».

Η κυβέρνηση είναι πολλαπλώς και ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη, και οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την αδικαιολόγητη σπουδή της να καταθέσει αιφνιδιαστικά την επαίσχυντη αυτή τροπολογία – και μάλιστα στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από το Πάσχα. Τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και ποιους επιθυμεί να προστατεύσει; Πόσα είναι τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις επιτροπές και εφεξής είναι «καλυμμένα»; Γιατί το υπουργείο Υγείας έφερε τη ρύθμιση έξι ημέρες μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας μας; Για ποιο λόγο εξαιρούν τους επιστήμονες ακόμη και από το ενδεχόμενο να καταθέσουν ενώπιον των Αρχών;

Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν μείνει προσώρας αναπάντητα. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας προσήλθε στην Ολομέλεια προκειμένου να υποστηρίξει την επίμαχη τροπολογία, επιλέγοντας ωστόσο απλώς να αναγνώσει ένα ένα τα άρθρα, δίχως να δώσει εξηγήσεις. Στη συνέχεια, μάλιστα, αποχώρησε από το Κοινοβούλιο και απουσίαζε κατά τη συζήτηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που κατήγγειλαν τη ρύθμιση. Σημειωτέον, η ρύθμιση εμπεριέχεται σε τροπολογία-σκούπα του υπουργείου Υγείας που, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές μονάδες υγείας να πραγματοποιούν εμβολιασμούς, προβλέποντας αποζημίωση 3 ευρώ για κάθε εμβολιασμό.

Ανακοίνωση

Η απαράδεκτη τροπολογία προκάλεσε την οξεία αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε πως η διάταξη προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στην κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της. Μάλιστα, μέσω της σκληρής ανακοίνωσής του επισήμανε ότι η τροπολογία εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων και επιβεβαιώνει την κριτική πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα, και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα