Ο Νίκος Δένδιας έσπασε τον «πάγο» με τη Ρωσία

Τι είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Σ. Λαβρόφ για την Τουρκία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Σότσι

Τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο ρωσικό θέρετρο Σότσι: «Εξέφρασα την ανησυχία μου για το γεγονός ότι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως ο διάδοχος της οθωμανικής κληρονομιάς αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μια πρακτική που δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η συμβολή της Ρωσίας στην προώθηση της σταθερότητας, ιδιαίτερα με την ιδιότητά της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κουαρτέτου, είναι τεράστιας σημασίας».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Λαβρόφ για τις συζητήσεις της Πενταμερούς στη Γενεύη για το Κυπριακό, αλλά και για θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο: «Υπογράμμισα τη βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μιας ατζέντας και ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισα και πάλι τη μεγάλη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και για το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που ο υπουργός μού επανέλαβε και κατά τις σημερινές συζητήσεις μας. Επίσης, εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το Κυπριακό».

Οι συνομιλίες των υπουργών διεξήχθησαν σε θερμό κλίμα και οι δύο πλευρές τόνισαν τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο πέρασμα των αιώνων. Ο κ. Δένδιας τόνισε τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην προοπτική της ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών: «Είχα την ευκαιρία να τονίσω την τεράστια σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον τουρισμό ως έναν τομέα που συνδέει τις χώρες μας, αλλά έχει και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Εμείς εδώ και μία εβδομάδα έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ. Όμως ζήτησα από τη ρωσική πλευρά να λειτουργήσουν εκ νέου οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι το σύνολο των διμερών θεμάτων αναμένεται να συζητηθεί στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία εντός του έτους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα