Τσαβούσογλου: Θα «αλωνίσει» στη Θράκη με ελληνική ανοχή

Ετοιμάζει προκλητική επίσκεψη στην περιοχή πριν από την επίσημη συνάντηση με τον Δένδια. Τετ α τετ και με τον Μητσοτάκη

Σε πλατφόρμα από την οποία θα διαλαλήσει τις γνωστές αθλιότητες περί τουρκικής μειονότητας είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να μετατρέψει την επίσκεψή του στη Θράκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσκεψη που για μια ακόμη φορά ονομάζεται «ιδιωτική», αντί για «επιθεώρηση» των μηχανισμών προπαγάνδας που έχει στήσει το προξενείο στην περιοχή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η έλλειψη αντιδράσεων από ελληνικής πλευράς στην τουρκική προσπάθεια να δημιουργήσει κλίμα.

Όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την «ιδιωτική επίσκεψη» του υφυπουργού του κ. Τσαβούσογλου, Σελίμ Κιράν, πριν από μόλις λίγες ημέρες στη Θράκη, κατά την οποία ακούσαμε για μια ακόμη φορά τις ίδιες προπαγανδιστικές ατάκες, που ως σκοπό έχουν να παρουσιάσουν τη χώρα μας ως «καταπιεστή» των μουσουλμάνων και των «Τούρκων». Είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα είναι ηπιότερος του υφισταμένου του και να μην προκαλέσει; Το ερώτημα φυσικά είναι γιατί επιτρέπεται στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να «αλωνίσει» στη Θράκη μας, λίγες μάλιστα ώρες πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Μια επίσκεψη την οποία η ελληνική πλευρά επιβεβαίωσε με… καθυστέρηση, αφού οι Ελληνες την είχαν ήδη πληροφορηθεί από τα τουρκικά ΜΜΕ και έδειξε «ανέτοιμη» να τη διαχειριστεί, καθώς ακόμη και χθες το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δεν ήταν έτοιμη να αναφερθεί με σαφήνεια.

Συνάντηση όμως -πολύ σημαντικότερο- στην οποία γίνεται ήδη σαφές ότι από πλευράς Τουρκίας θα επιχειρηθεί να τεθεί πληθώρα ζητημάτων. Οπως αναμεταδίδεται από τουρκικά μέσα, θα τεθεί το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, των βραχονησίδων, της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου, των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, από ό,τι φαίνεται όσον αφορά σε τομείς έρευνας και διάσωσης, της αποστρατιωτικοποίησης νησιών, ακόμη και του καθεστώτος κάποιων νησιών. Και φυσικά ως κερασάκι στην τούρτα το ζήτημα της υποτιθέμενης «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Όλα όσα επί τόσο καιρό η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι δεν υπάρχουν ως «θέματα», σύμφωνα τουλάχιστον με τα τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται να τεθούν επισήμως. Είναι προετοιμασμένη η ελληνική πλευρά να ακούσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέτει επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα, μόνον και μόνον για να ακούσει και όσα έχει να πει περί μιας «θετικής ατζέντας», που όλοι γνωρίζουν ότι, ακόμη και εάν τελικά υπάρχει, είναι δευτερεύουσα και χρησιμεύει μόνο για να δικαιολογεί τις πράξεις των υποστηρικτών της Τουρκίας εντός Ε.Ε.; Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον Τσαβούσογλου για μια «ρεβάνς»;

Πριν από την επίσημη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια -με τον οποίο υπάρχει προγραμματισμένο ανεπίσημο δείπνο το βράδυ της Κυριακής- ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση το πρωί της Δευτέρας και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως ακριβώς είχε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα. Το τι ακριβώς θα διαμειφθεί μεταξύ των δύο ανδρών και εάν θα είναι παρών και ο Νίκος Δένδιας, όπως ήταν και ο κ. Τσαβούσογλου στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είναι κάτι που μένει να εξακριβωθεί.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Σάββατο 29 Μαΐου ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα έχει συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα. Εκεί, όπως είχε συμφωνηθεί τον Απρίλιο στην Αγκυρα, θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα