Ο Ταγίπ Ερντογάν τα πήρε όλα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζει!

Ο Μητσοτάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος από το σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο επιβραβεύει τις προκλήσεις των Τούρκων

Ικανοποιημένος από το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία είναι ο πρωθυπουργός, καθώς, όπως είπε, «αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό, αλλά και αναστρέψιμο τρόπο, σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά».

Απορίας άξια, ωστόσο, είναι η αναφορά του «αν επανέλθει η προκλητική συμπεριφορά της», καθώς η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει πίσω ούτε μία από τις προκλήσεις της στην αν. Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Επίσης και το κείμενο των συμπερασμάτων γέρνει σημαντικά προς την τουρκική πλευρά, που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση της χώρας μας για τη διαμόρφωσή του ήταν ελλιπής. Επί παραδείγματι:

1. Οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «χωρίς καθυστέρηση» να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας όσον αφορά το Μεταναστευτικό. Το ποσό αναμένεται να είναι περίπου 3,5 δισ. ευρώ (συν 1,9 δισ. ευρώ που η Ε.Ε. «χρωστά» στην Τουρκία από τη συμφωνία του 2016).

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στη χρηματοδότηση, έθεσε όμως δύο προϋποθέσεις: την αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και την αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα. Είναι οι 1.400 πρόσφυγες που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον Ερντογάν, στην πρόσφατη συνάντησή τους. Το Συμβούλιο, παρότι καταδικάζει την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από τρίτες χώρες, δεν κάνει καμία αναφορά στη δεύτερη προϋποθέση.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ενίσχυση της συνεργασίας και την έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο για την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Υπενθυμίζει, όμως, την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της.

Η αναφορά αφορά το Κυπριακό. Η διατύπωση, όμως, δείχνει κυρίως την επιθυμία της να κλείσει η τελωνειακή ένωση το συντομότερο, παρά να αλλάξει στάση στο Κυπριακό η Τουρκία.

Επίσης, σημειώνει πως «λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν άνοιξε τον δρόμο για επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού», αλλά αποφεύγει να επιρρίψει στην Τουρκία ευθύνες γι’ αυτό το «ναυάγιο».

Αναφέρεται, ωστόσο, «στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χαιρετίζει την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία πρέπει να διατηρηθεί» και επαναλαμβάνει το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Όμως, δεν γίνεται καμία αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που πλήττει τα ελληνικά συμφέροντα, ούτε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και απειλές των Τούρκων -αφού ποτέ δεν πήρε πίσω τις απαιτήσεις της- εις βάρος της χώρας μας αλλά και της Κυπρου για αυτή την περιοχή.

Αντ’ αυτού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων (που η ίδια προκαλεί).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα