Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τα μειονοτικά σχολεία

Απορρίπτει τις κατηγορίες για κλείσιμο μονάδων στη Δυτική Θράκη

Σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη νέα προκλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα προχωρά στο κλείσιμο σχολείων στη Δυτική Θράκη. Μάλιστα, οι Τούρκοι στην ανακοίνωσή τους κάνουν πάλι λόγο για «τουρκική μειονότητα».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του τονίζει: «Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης παρατίθενται τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα ψεύδη της τουρκικής πλευράς: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000. Τη στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο τρία. Αναφορικά με όσα αναφέρονται στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι, ως γνωστό, κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού εννέα μαθητών. Πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμα 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων. Γεγονός που αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα».

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά τη μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), με 643 αποφάσεις, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του τόνιζε, μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα μέτρα λιτότητας και τον ανεπαρκή αριθμό μαθητών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα