Αδικαιολόγητες διακοπές σε ύδρευση και ηλεκτροδότηση εν μέσω καύσωνα

Μείζον θέμα η αποζημίωση των καταναλωτών

Σημαντικά προβλήματα στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσαν οι μεγάλες πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη και τη βόρεια Εύβοια. Μπορεί να μη σημειώθηκε εκτεταμένο μπλακ άουτ στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής, όμως υπήρξαν διακοπές στο ρεύμα ή «βύθιση» της τάσης του, καθώς και διακοπές στην υδροδότηση. Με τη χώρα να βιώνει τον χειρότερο καύσωνα από το 1987, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν, έστω και για λίγα λεπτά, χωρίς ηλεκτρικό, που σημαίνει και χωρίς κλιματισμό.

Σε αρκετές, δε, περιπτώσεις, αυτές οι διακοπές ρεύματος ή η απότομη εναλλαγή της τάσης προξένησαν μεγάλες ζημιές σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ιδιαίτερα σε όσες μετράνε περισσότερα χρόνια χρήσης. Μήπως θα πρέπει κάποιος να αποζημιώσει αυτούς τους πολίτες;

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV, μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου και ΚΥΤ Αχαρνών, και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV Αγιος Στέφανος – Χαλκηδόνα – Ολυμπιακό Χωριό, όπως και έξι γραμμές μέσης τάσης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, οι οποίες τροφοδοτούσαν περίπου 50.000 καταναλωτές. Έτσι, έμειναν χωρίς ρεύμα η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες και τμήμα των Θρακομακεδόνων, ενώ διακοπές της ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν σε όλη τη Δυτική Αττική, όπως στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στο Ιλιον, στα βόρεια προάστια (Μαρούσι και Ψυχικό), αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, χωρίς νερό έμειναν, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι χθες το πρωί, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός, ο Γέρακας, η Παλλήνη, η Παιανία, τα Γλυκά Νερά, η Κάντζα, το Κορωπί, η Κερατέα, η Λαυρεωτική, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ στο ρέμα της Χελιδονούς, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Από αργά το βράδυ της Τρίτης τα συνεργεία του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ξεκίνησαν την προσπάθεια της αποκατάστασης των βλαβών. Μία γραμμή μέσης τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές στη Βαρυμπόμπη και σε τμήμα των Αδαμών, έχει υποστεί ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται η αντικατάσταση 230 στύλων μέσης και χαμηλής τάσης. Στο μεταξύ, έχει προκύψει διαμάχη για τα αίτια της φωτιάς. Πυροσβεστική, Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αχαρνών μιλούν για έκρηξη σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι βρίσκονται μακριά από την περιοχή καλώδια μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ επισήμανε ότι οι πλησιέστερες εγκαταστάσεις δικτύου βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων από το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα