Τα 10 μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από τις πυρκαγιές

Μια σειρά από μέτρα στήριξης για τους πυροπλήκτους των τελευταίων ημερών ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από τις πυρκαγιές, μετά την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα:

1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων: Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ανασταλεί η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται, για διάστημα έξι μηνών.

2. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών: Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν αποζημιώσεις, όπως: α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό για τις πρώτες ανάγκες της κύριας κατοικίας, β) οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας οικίας και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Οι οικονομικές ενισχύσεις είναι ακατάσχετες.

3. Στεγαστική συνδρομή: Χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή – ανακατασκευή των κτιρίων, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

4. Επιχορήγηση επιχειρήσεων: Οι επιχειρήσεις θα λάβουν επιχορήγηση για τη ζημιά που έχουν υποστεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε πρώτη φάση θα χορηγηθεί προκαταβολή επί της εκτιμηθείσας ζημίας και -αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία- θα χορηγηθεί το τελικό ποσοστό της επιχορήγησης.

5. Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ: Τα κτίσματα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για το 2021.

6. Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων: Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναστέλλεται για έξι μήνες η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή.

7. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών: Δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών οι πληττόμενες επιχειρήσεις, με το πλαίσιο να προβλέπει: α) κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικών εισφορών, β) αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και γ) δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το εξάμηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

8. Επιδότηση ενοικίου: Δίνεται επιδότηση ενοικίου – συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

9. Φιλοξενία των πυροπλήκτων σε ξενοδοχεία: Οι πυρόπληκτοι που έχασαν την κατοικία τους θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία που θα νοικιαστούν από το κράτος, με το κονδύλι, σε πρώτη φάση, να αγγίζει τα 300.000 ευρώ.

10. Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα