Μισή συγγνώμη (!) χωρίς να αναλάβει την πολιτική ευθύνη

Με μία συγγνώμη για «τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν», υποσχέσεις εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των πυροπλήκτων και την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, και τη… συνήθη αυτοαποθέωση επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός να ξεφύγει από τις τεράστιες ευθύνες που έχουν ο ίδιος και ο κυβερνητικός μηχανισμός για την ανυπολόγιστη καταστροφή από τις πυρκαγιές που καίνε ακόμα και τώρα, οκτώ μέρες μετά, ό,τι βρουν μπροστά τους.

«Πρώτος εγώ ζητώ συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε γενικά και αόριστα ότι «τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει». Ωστόσο, αν και είπε ότι αναλαμβάνει πάντα τις ευθύνες του, δεν ακούσαμε να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όσα έγιναν. Ουσιαστικά πήρε πίσω και τα περί αστοχιών και ευθυνών, καθώς δήλωσε «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση». Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας με αυτά που είπε θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινήθηκε σωστά, έκανε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά δεν… φάνηκε στον κόσμο, γιατί δεν γνώριζε αν εκείνη την ώρα τα εναέρια μέσα ενεργούσαν κάπου αλλού ή δεν ενεργούσαν επειδή οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές…

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «τυφλές αντιδράσεις» την οργή του κόσμου και δικαιολογήθηκε ότι η καταστροφή δεν οφείλεται στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού, αλλά στο γεγονός ότι «σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, οι οποίες, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα αλλά και της πολύμηνης ξηρασίας, σβήνουν πια πολύ δύσκολα».

Επιβεβαίωσε ότι επενδύει πολιτικά για την επόμενη μέρα στο γεγονός ότι δεν χάθηκαν ανθρωπινές ζωές, λέγοντας πως το γεγονός ότι σώθηκαν άνθρωποι δεν ήταν αυτονόητο ούτε δεδομένο, «γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο τι χάθηκε, αλλά και τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο».

Χρύσωσε το χάπι

Ο κ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι στους πυροπλήκτους, υποσχέθηκε πως «όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα». Για τον σκοπό αυτό δήλωσε ότι έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, ενώ ενέκρινε και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500.000.000 ευρώ. Υποσχέθηκε ακόμα άμεση καταβολή αποζημιώσεων με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, μίλησε για 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έκανε γνωστό ότι το Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα τεθεί -κι αυτό- υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός, που αγνοεί συστηματικά δύο χρόνια τώρα την αντιπολίτευση, θυμήθηκε τη «διακομματική συναίνεση» γιατί, όπως είπε, αν η ευθύνη τού σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη τού αύριο ανήκει σε όλους μας…Στο τέλος δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό της αυτοαποθέωσης, καθώς, όπως είπε, ως πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκε πολλές κρίσεις, «από την ασύμμετρη επίθεση στον Εβρο μέχρι την επέλαση του κορονοϊού και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού», και όλες, αν και έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες, «τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα»… «Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Ελληνες. Και να εργάζομαι σκληρά για την πατρίδα που μας αξίζει» κατέληξε. Πάντως ευθύνες δεν ανέλαβε.

Στο μεταξύ, τις επόμενες ήμερες ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ χθες συγκάλεσε ακόμα μία επικοινωνιακού τύπου σύσκεψη για τα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων, αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.
Επίσης αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει την ουσιαστική ενημέρωση, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστετελία Πελώνη είναι εξαφανισμένη μέρες τώρα, ενώ από τις «επιχειρησιακές» ενημερώσεις μονολόγους του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά έχουν αποκλειστεί οι δημοσιογράφοι για να μην κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις. Για την επιχείρηση φίμωσης των δημοσιογράφων το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα χθες, γεγονός που ανάγκασε τον υφυπουργό να δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα