Ντροπή! Έβαλαν κόφτες για τους πυροπλήκτους

Μία σειρά από περιορισμούς περιέχει το πακέτο ύψους 500.000.000 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οι οποίοι θα καταστήσουν αδύνατη την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι πυρόπληκτοι.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την αναστήλωση των κατοικιών, θα δοθεί επιχορήγηση από το κράτος ύψους 80% και το υπόλοιπο 20% θα το λάβει ο πυρόπληκτος με άτοκο δάνειο, που θα φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, το ανώτατο όριο της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, όταν σε όλες τις κρατικές ενισχύσεις το πλαφόν ήταν έως 250.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, ενώ το όριο των 150.000 ευρώ αφορά τους άγαμους δικαιούχους.

Στην πράξη η κυβέρνηση ακολούθησε το μοντέλο της παροχής στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή ή επισκευές κατοικιών που εφαρμόστηκε προσφάτως για τους σεισμούς στη Φωκίδα και βασίζεται στον συνδυασμό δωρεάν κρατικής βοήθειας στο 80% και άτοκου δανείου 20% με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση προβλέπει το ποσό των 1.000 ευρώ ανά τ.μ. με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150 τ.μ., με το πλαφόν της ενίσχυσης να έχεις όριο τα 150.000 ευρώ. Στο προαναφερόμενο ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων προσμετρώνται:

• βοηθητικοί χώροι κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτιρίου,
• βοηθητικοί χώροι κατοικίας (χώροι υγιεινής και μαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός αλλά εντός του οικοπέδου,
• κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

Ωστόσο, με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά το οικονομικό επιτελείο λησμόνησε ότι το κόστος μιας κατοικίας που θα πρέπει να στεγάσει μια τετραμελή οικογένεια ξεπερνά κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ, πόσο μάλλον όταν η κατοικία έχει υποστεί ολική καταστροφή, θα πρέπει να γκρεμιστούν τα θεμέλια και να χτιστεί από την αρχή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμα αν στα νέα προγράμματα στήριξης που θα φέρει για τους αγρότες θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι είχαν πάρει πρόσφατα επιδότηση για νέους αγρότες. Οσοι δεν έχουν απορροφήσει πλήρως το επιδοτούμενο πρόγραμμα ή μόλις προχώρησαν στην επένδυση, αλλά επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θεωρείται αβέβαιο ότι θα μπορούν να ενταχθούν εκ νέου σε αντίστοιχο πρόγραμμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα