Μίνι εσωτερικός ανασχηματισμός! Όλοι… χωράνε στο Μαξίμου

Κι άλλες εξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο λόγω ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών

Με έναν μίνι ανασχηματισμό όχι τόσο της κυβέρνησης αλλά του πρωθυπουργικού του γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου, ή άλλως του επιτελικού του θιάσου, επιχείρησε ο πρωθυπουργός να αλλάξει την ατζέντα από τις πολλές και μεγάλες ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, τις οποίες αρνείται επιμόνως να αναλάβει.

Αυτές οι αλλαγές (μικρές αλλά σημαντικές, καθώς χαρακτηρίζονται από περαιτέρω συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσίας στο γραφείο του πρωθυπουργού, εις βάρος του ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος) κρίθηκαν αναγκαίες, σύμφωνα με το Μαξίμου, μετά την αναβάθμιση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Ο κ. Τριαντόπουλος είναι ακόμα ένας εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός (ο 22ος αυτού του κυβερνητικού σχήματος), γεγονός που πυροδοτεί ένα νέο κύμα δυσαρέσκειας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που βλέπει ότι ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τους βουλευτές.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την αξιοποίηση του πασοκογενούς Σταύρου Μπένου, το κλίμα γίνεται εκρηκτικό.

Ο κ. Τριαντόπουλος είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτών των αλλαγών και ο άνθρωπος-κλειδί σε όσα σχεδιάζει ο πρωθυπουργός στο εξής για το θέμα της ανασυγκρότησης των καμμένων περιοχών, καθώς αναμένεται να έχει και το ταμείο. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε προ ημερών στο διάγγελμά του ότι το έργο της αποκατάστασης και της ανασυγκρότησης θα το αναλάβει το πρωθυπουργικό γραφείο, γι’ αυτό επέλεξε και τον Σταύρο Μπένο, ο οποίος θα ενταχθεί σε αυτό το νέο επιτελείο εξουσίας που συγκροτεί, αφήνοντας εκτός και το αρμόδιο υπουργείο για το Περιβάλλον αλλά και το Αγροτικής Ανάπτυξης, που κι αυτό έχει θεσμικό ρόλο σε τέτοια θέματα.

Ο γενικότερος ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετατίθεται για αργότερα σε ουδέτερο χρόνο και χωρίς την πίεση των καταστροφών, ούτως ώστε να ξεχαστούν και οι πολιτικές ευθύνες, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη καλύψει τους Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά.

Οι άλλες αλλαγές είναι η εξής:

• Ο έως την Παρασκευή υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος ανέλαβε υπουργός Επικρατείας. Με δεδομένο ότι κρατάει τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε, η αναβάθμισή του σε υπουργό επί της ουσίας είναι κι ένα δυσάρεστο μήνυμα του πρωθυπουργού στον άλλον και μοναδικό έως τώρα υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που παραμένει στάσιμος, καθώς φαίνεται ότι αυτή την περίοδο ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πολυτιμότερο τον κ. Σκέρτσο.

• Ο Ιωάννης Οικονόμου, που ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέλαβε υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία ήταν η μόνη που πλήρωσε το… μάρμαρο, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε παραιτήθηκε ο κ. Ταραντίλης, ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος. Της χρύσωσε το χάπι διατηρώντας τη στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον κ. Οικονόμου όχι μόνο γιατί ήθελε να έχει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ένα πολιτικό πρόσωπο, καθώς είναι βουλευτής από το 2019, αλλά για να αξιοποιήσει τόσο την εμπειρία του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και την επαγγελματική εμπειρία του (γεωπόνος) στο έργο της παραγωγικής αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, κυρίως της Εύβοιας.

Ωστόσο πολιτικά είναι και ένα μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο κ. Οικονόμου είχε ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη, όταν εκείνη είχε χάσει στις εσωκομματικές εκλογές από τον πρώην πρωθυπουργό και είχε ιδρύσει δικό της κόμμα. Είναι επομένως πιστός μητσοτακικός. Με αναρτήσεις του εκείνη την εποχή είχε εκφραστεί αρνητικά για τον κ. Σαμαρά. Οι πληροφορίες λένε ότι η πλευρά του κ. Σαμαρά είναι έντονα δυσαρεστημένη.

• Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Ιωάννη Οικονόμου πήγε ο Γεώργιος Στύλιος, που ήταν υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

• Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του Γεωργίου Στύλιου ανέλαβε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, που ήταν υφυπουργός στον Πρωθυπουργό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Λιβάνιος είναι ο τρίτος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον υπουργό κ. Πιερρακάκη να είναι αμετακίνητος, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τις σχέσεις του με τους υφυπουργούς του.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα