Ολονύχτιο θρίλερ με τα πύρινα μέτωπα σε Βίλια και Κερατέα

Στάχτη πυκνό δάσος στο όρος Πατέρας! Εκκενώθηκαν έξι οικισμοί, ενώ οι αρχές καταγγέλλουν εμπρησμό!

Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη βρισκόταν για ακόμα μια φορά χθες η Αττική, καθώς οι φλόγες κατέστρεφαν τα πάντα στο πέρασμά τους σε Βίλια και Κερατέα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές έδιναν τιτάνια μάχη με το πύρινο θηρίο, προκειμένου να σώσουν σπίτια και περιουσίες που χτίστηκαν με κόπους μιας ζωής.

Στα Βίλια η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν από το μεσημέρι στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς το Πόρτο Γερμενό πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και έκανε στάχτη εκατοντάδες στρέμματα πυκνού και παρθένου δάσους. Ενας κάτοικος της περιοχής είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι ένα σπίτι στο χωριό Παλαιοχώρι παραδόθηκε στις φλόγες, χωρίς η πληροφορία να είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ. Το γεγονός ότι οι φλόγες βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο και ότι έπνεαν ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψε αρκετά το έργο των πυροσβεστών. Λίγη ώρα αργότερα άρχισαν να φτάνουν στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων μηνύματα από το 112 για να γίνουν εκκενώσεις.

Συνολικά, εκκενώθηκαν έξι οικισμοί, συγκεκριμένα ο Άγιος Γεώργιος, το Παλαιοχώρι, η Αγία Παρασκευή, το Κρύο Πηγάδι, το Μικρό και το Μέγα Βαθυχώρι. Αν και σε όλες τις περιπτώσεις το μήνυμα προέτρεπε για μετακίνηση προς την περιοχή της Ψάθας, κάποια στιγμή υπήρξε αναστάτωση, καθώς οι κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου έλαβαν έπειτα από λίγη ώρα άλλο μήνυμα που τους ενημέρωνε πως πρέπει να πάνε προς τη Μάνδρα!

Το απόγευμα το μέτωπο εκτεινόταν προς δύο κατευθύνσεις, προς την Ψάθα και τον Αγιο Γεώργιο. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Μάνδρας Παναγιώτης Κολοβέντζος έκανε λόγο για δύσβατες περιοχές. Ο ίδιος είπε ότι η φωτιά δεν έχει κάψει σπίτια, αλλά έχει κάψει δεκάδες στρέμματα δάσους. Κύριος στόχος των ισχυρών δυνάμεων που βρίσκονται επιτόπου είναι να μην περάσει η φωτιά στα Βίλια και στις κορυφογραμμές του όρους Πατέρα.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, τονίζοντας σε δηλώσεις του πως «μπορεί να γίνει Εύβοια η περιοχή, αν ξεφύγει η φωτιά». Οπως είπε, το δάσος είναι το μεγαλύτερο που έχει μείνει στην Αττική και η φωτιά βρίσκεται στο κέντρο. Ωστόσο, τόνισε ότι οι πυροσβέστες είχαν φτιάξει αντιπυρική ζώνη από την πίσω πλευρά.

Από τις πρώτες ώρες της φωτιάς ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης έκανε λόγο για εμπρησμό. «Δυστυχώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό» είπε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όσο για την περιοχή που καίγεται, ο κ. Στάθης σχολίασε πως εδώ και τριάντα χρόνια «δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μέχρι αργά χθες το βράδυ επιχειρούσαν στην περιοχή 240 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων. Επίσης, κλήθηκαν δυνάμεις από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες, με 46 οχήματα. Από αέρος επιχειρούσαν οκτώ αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων δύο ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Λόγω της πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμη οδό από την ταβέρνα Κρύο Πηγάδι προς τον οικισμό Άγιος Γεώργιος και στην επαρχιακό οδό Οινόης – Πόρτο Γερμανό από την περιοχή Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα