Μητσοτάκης: Για τις πυρκαγιές φταίει η κλιματική κρίση!

Η χθεσινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός, για τις πυρκαγιές που προκάλεσαν ακόμα μία εθνική τραγωδία, δεν έκανε κανέναν σοφότερο για τις αιτίες και τους αιτίους της συμφοράς που αφάνισε πρωτοφανείς σε έκταση περιοχές και κατέστρεψε τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων.

  • Ρεπορτάζ Γιώργος Χατζηδημητρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε γενική κατάπληξη όταν, ανεβαίνοντας στο βήμα, απέδωσε τον πύρινο όλεθρο στην κλιματική κρίση και την ένταση των φαινομένων, η οποία «ξεπέρασε την προετοιμασία που είχε γίνει», ισχυρίστηκε ανεξήγητα ότι «η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της» και φυσικά στο πλαίσιο αυτό δεν αναγνώρισε κανένα λάθος, ζητώντας μάλιστα από την αντιπολίτευση να του υποδείξει σε ποιο ακριβώς σημείο καταγράφηκαν αστοχίες. Την ίδια στιγμή απέδωσε τη βιβλική καταστροφή της Εύβοιας στο γεγονός ότι «αναζωπυρώθηκε το μέτωπο της Αττικής», χωρίς να αναφέρει ποιος και γιατί αποφάσισε να σωθεί η Βαρυμπόμπη και να αφεθεί στην τύχη του το άλλοτε καταπράσινο νησί.

Προκάλεσε μάλιστα νέες αντιδράσεις όταν ισχυρίστηκε κυνικά ότι «σε κάθε φωτιά οι κάτοικοι θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους», αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στην παντελή έλλειψη συντονισμού και σχεδίου των λιγοστών, ανοργάνωτων και κατάκοπων επίγειων δυνάμεων. Οσο για την επόμενη μέρα, προανήγγειλε ευρύ πρόγραμμα τεχνητών αναδασώσεων, ενισχύοντας την καχυποψία της αντιπολίτευσης, η οπoία διαρρήδην καταγγέλλει ότι τα δάση θα παραδοθούν σε πολυεθνικές όπως η Bayer – Monsanto και ιδιώτες που «μυρίστηκαν ψητό».

Νέο πεδίον δόξης λαμπρόν

Ειδικά για τους οικισμούς, υπέδειξε νέο πεδίον δόξης λαμπρόν στην επιχειρηματικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «η ασφάλιση των σπιτιών πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά από δω και πέρα»! Απέφυγε εξάλλου, παρότι προκλήθηκε, να δεσμευθεί ότι δεν θα αλλάξει η χρήση των καμένων εδαφών. Απορία επίσης προκάλεσε η αναφορά του ότι «όλοι σχεδόν οι οικισμοί που εκκενώθηκαν σώθηκαν», όταν είναι γνωστό πως ό,τι σώθηκε οφείλεται στην αυτοθυσία κατοίκων που αγνόησαν τις εντολές και εθελοντών με τη συνδρομή ελάχιστων πυροσβεστών. Ο πρωθυπουργός, απέναντι σε σύσσωμη την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «θεαματική κατάρρευση του επιτελικού κράτους», υπερασπίστηκε τους συνεργάτες του. «Το επιτελικό κράτος απάντησε επιτυχώς στον Εβρο, τους εμβολιασμούς και πιστώνεται τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της κυβέρνησης» είπε…

Οπως σημειώθηκε, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε αύξηση του ρυθμού εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ενώ έκανε και πάλι λόγο για «υπόγειο ρεύμα», όπου συναντώνται όσοι αντίκεινται στην εγκατάστασή τους με τους αντιεμβολιαστές. Στο μεταξύ, αίσθηση στα όρια της θυμηδίας προκάλεσε και το επιχείρημά του ότι είναι πιθανόν τα δάση να τα καίνε όσοι δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες!

«Ο λαός θα μας κρίνει»

Οπως αναμενόταν, το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να τον κατηγορεί για επίδειξη αναισθησίας, ανικανότητα και ιδιοτέλεια απάντησε εμφανώς οργισμένος ότι δεν χάθηκαν ζωές και ότι η χώρα διαθέτει πλέον το «112» και μια ισχυρή κουλτούρα εκκενώσεων. «Σας κατηγορήσαμε στο Μάτι για αδυναμία εκκένωσης και για το άθλιο σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει. Στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα, στην άλλη φέρετρα» είπε.

Σε υποτιμητικό ύφος αλλά και με περισσότερη αυτήν τη φορά δόση αυτοκριτικής, είπε στον πολιτικό του αντίπαλο: «Δεν μετριέμαι μ’ εσάς, κ. Τσίπρα. Θα έβαζα πολύ χαμηλά τον πήχη. Εμείς αντίθετα βάλαμε τον πήχη ψηλά και δεν τα καταφέραμε». Σχολίασε δε αιχμηρά: «Το επιτελικό κράτος θα κριθεί. Παρατηρώ ωστόσο ότι δεν έχετε καμία πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές για λόγους που γνωρίζουμε καλά και οι δυο».

Αναφερθείς στη δήλωση-βόμβα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανού για την ύπαρξη εντολών μη κατάσβεσης, περιορίστηκε να αναγνώσει τη δήλωση ανασκευής, αναγνωρίζοντας αυτήν τη φορά καθαρότερα, μετά την ομοβροντία κριτικής που δέχθηκε και η οποία τον οδήγησε σε πολιτική απομόνωση στη Βουλή, ότι «βεβαίως και έγιναν λάθη, με σημαντικότερο ότι πήραμε πίσω πολύτιμα μέσα για την αναζωπύρωση στην Αττική». Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και τα νέα μέτρα που καταγγέλθηκαν ως διχαστικά, είπε: «Δεν διχάζουμε κανέναν. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας, είμαστε σήμερα λίγο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε». Στο κλίμα αυτό υπερασπίστηκε τη λίστα Πέτσα και πρόσθεσε: «Δεν θα πληρώσουν τη νύφη όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα».

Υψηλοί τόνοι από Γεννηματά: Από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο

Ξεχώρισε για την επιθετική ρητορική της και τους υψηλούς τόνους η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία έκανε λόγο για κυβερνητική αποτυχία σε όλα τα επίπεδα: από τις φωτιές και τα εμβόλια μέχρι την οικονομία και την ασφάλεια.

«Μόνο η εκκένωση με εγκατάλειψη όλων των άλλων, δεν είναι σοβαρή πολιτική» υπογράμμισε και, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για απομάκρυνση των αρμόδιων υπουργών, σχολίασε καυστικά πως «οι πυρκαγιές δεν σβήνονται με επικοινωνιακά σόου και προσχηματικές συγγνώμες. Από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο. Ηρθατε ως εδώ να μας πείτε ότι δεν κάνατε λάθη…». Σε οξείς τόνους η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, την οποία κατηγόρησε ο πρωθυπουργός ότι δεν ξέρει από ιπτάμενα μέσα, του ζήτησε, στη συνέχεια, να ανακαλέσει, ενώ έκανε ειρωνικά λόγο για «σύστημα γιουρούσι» και όπως και οι άλλοι δύο αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης διαπίστωσε για την πολιτική σχέση Μητσοτάκη – Τσίπρα: «Σαν να παίζετε ένα παράξενο παιχνίδι εσείς οι δύο…».

Ζήτησε και η ίδια, με τη σειρά της, «να μην μπούνε ιδιώτες στα δάση», έλεγχο της κατανομής των πόρων από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες και κάλυψη του εισοδήματος 5ετούς διάρκειας. Στον επίλογο, σημείωσε πως μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το αίτημα για νέα αλλαγή αποκτά μία νέα δυναμική. «Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε εμείς ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο».

Τσίπρας: Γιατί κρατάτε όσους αποπέμφθηκαν για την τραγωδία στο Μάτι;

«Ερχεται η στιγμή που στο 112 θα έρθει ένα διαφορετικό μήνυμα εκκένωσης, και θα είναι προς εσάς από τους πολίτες» σχολίασε ειρωνικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόσθεσε: «Η απόγνωση και η λαϊκή οργή θα πρέπει να γίνουν δύναμη αλλαγής, και σε ό,τι μας αφορά θα εργαστούμε ώστε σύντομα αυτό να γίνει πράξη». Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας ένα κρεσέντο προσωπικών πολιτικών επιθέσεων που έχει εγκαινιάσει το τελευταίο ειδικά διάστημα απέναντι στον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι αποτυχημένοι συνεργάτες, αλλά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και αυτό δεν λύνεται με ανασχηματισμό και ανακύκλωση προσώπων.

«Καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς έχετε ακέραια την ευθύνη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός ήρθε στην εξουσία με πολιτική τυμβωρυχία, την οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα, δείχνοντας το πραγματικό του πρόσωπο. Με ιδιαίτερη έμφαση -κάτι που έπραξαν και άλλοι αρχηγοί- επανέλαβε προς εμπέδωση ότι η κυβερνητική πολιτική παράγει ανασφάλεια και φόβο στους πολίτες, μολονότι το θέμα της ασφάλειας ήταν από τις προεκλογικές σημαίες της Ν.Δ. Παρατήρησε, δε, ότι η κλιματική κρίση, την οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός, οξύνει το πρόβλημα, αλλά δεν είναι όχημα διαφυγής από τις ευθύνες. «Εγκληματικές επιλογές, λάθη, παραλείψεις και ένας συνδυασμός ανεπάρκειας και ιδιοτέλειας προηγούνται της κλιματικής κρίσης» είπε.

«Δείχνετε ασυγχώρητη ελαφρότητα»

«Η προσπάθεια να διαχειριστείτε και πάλι με όρους επικοινωνίας και προσωπικής επιβίωσης την τραγωδία αποκαλύπτει ασέβεια και γεννά ντροπή. Το πρόβλημα δεν λύνεται με μετακινήσεις των ζόμπι που κάθονται δίπλα σας. Το ζήτημα είναι να δούνε ελπίδα και προοπτική οι πολίτες» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, λέγοντας: «Εχετε επιδείξει απίστευτη έλλειψη κατανόησης και συναίσθησης. Την ώρα που χαμογελάτε συνεχώς και δείχνετε ασυγχώρητη ελαφρότητα. Είστε αυτουργός ενός επιτελικού κράτους που δεν υπάρχει. Εσείς δεν έχετε συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στο γραφείο σας; Εσείς δεν λέγατε ότι φέτος έχουμε την καλύτερη δυνατή οργάνωση; Πού ήταν όλα αυτά; Πού ήταν το σχέδιό σας;»

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «τι τους χρωστάτε;» για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, και της Πυροσβεστικής που ήταν επιτελικά στο Μάτι και αναβαθμίστηκαν από την κυβέρνηση – κάτι όμως που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συνέβη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πολιτική της, που εξυπηρετεί ολίγους εκλεκτούς, αυξάνει την κοινωνική ανισότητα και στρέφεται κατά των λαϊκών συμφερόντων, αφήνοντας τη χώρα ανοχύρωτη. Για την επόμενη ημέρα, πρότεινε μεταξύ άλλων επείγουσα νομοθέτηση για όλους τους πληγέντες παραγωγούς (μελισσουργοί, ρητινοσυλλέκτες, κτηνοτρόφοι, γεωργοί) εισοδήματος έκτακτης ανάγκης 400 ευρώ για ένα άτομο, 200 για το δεύτερο και από 100 ευρώ για κάθε τέκνο.

Σφοδρή επίθεση και από Κουτσούμπα – Βαρουφάκη

Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, που πέρασε εν πολλοίς απαρατήρητη, ότι οι Αρχές στη βόρεια Εύβοια έστελναν τον κόσμο σε κάποιες περιπτώσεις κατευθείαν στις φωτιές.

«Δεν πήρατε μέτρα λόγω κόστους και χρησιμοποιήσατε την κλιματική κρίση για να καλύψετε την ανεπάρκειά σας και γιατί επιμένετε να στηρίζετε τα κέρδη ολίγων εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων» είπε στον πρωθυπουργό και συμπλήρωσε πως «σημαντικό ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Αλλά είναι πρόκληση να λέτε ότι δεν κάηκε κανένας οικισμός. Καταστράφηκε η βόρεια Εύβοια, το έχετε καταλάβει;» Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη διαχρονική εγκατάλειψη των δασών από όλες τις κυβερνήσεις, επισημαίνοντας: «Είσαστε όλοι στο κάδρο των εγκληματικών ευθυνών».

Ανήσυχος από τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να παραδίδει το κομμάτι της αναδάσωσης, η οποία, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα γίνει σε ελληνικά δάση και περιαστικές περιοχές με επιλεγμένα δέντρα, εμφανίστηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης.

Επιβεβαιώνοντας τη «δημοκρατία», που είχε γράψει πρόσφατα σχετικά, ανέφερε ότι «πρωτοπόρες» στον τομέα αυτό για την παραγωγή υβριδικών -κάτι που σημαίνει στείρων- δασών είναι πολυεθνικές, όπως η Bayern-Monsanto.

Αναφορικά με τα εμβόλια, ο κ. Βαρουφάκης, στον οποίο ο πρωθυπουργός, που συνήθως τον αντιμετωπίζει περιφρονητικά, έκανε χθες άνοιγμα, μπροστά στην απομόνωση που περιήλθε, δήλωσε: «Δεν κάνατε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Δώσατε λεφτά σε ΜΜΕ. Συμπεριφέρεστε στον πολίτη σαν να είναι ηλίθιος. Αφήστε την υποχρεωτικότητα και οργανώστε μαζικά δημόσια, δωρεάν τεστ».

Βελόπουλος: Πώς θα ζήσει ο κόσμος στα καμένα;

«Είναι αναμφίβολα σημαντική η ανθρώπινη ζωή. Αλλά δεν σώσατε τον κόσμο. Θυσιάσατε την περιοχή. Πώς θα ζήσει τώρα στα καμένα;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η στελέχωση του επιτελικού κράτους με ανθρώπους του πρώην ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει ή ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται τα «γαλάζια» κομματικά στελέχη ή ότι πράγματι η Ν.Δ. δεν διαθέτει επαρκές στελεχικό δυναμικό.

Στον πρωθυπουργό, που ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να βιαστεί για να πιάσει τους στόχους μείωσης της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, απάντησε «καταργείτε τον λιγνίτη αξίας 270 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η Γερμανία τον διατηρεί μέχρι το 2040. Και σπέρνετε ανεμογεννήτριες». Με σειρά στοιχείων κατέδειξε πόσο επιβλαβείς για το περιβάλλον είναι, ενώ, αναφορικά με τη φωτιά στο Τατόι, υπενθύμισε δημοσιεύματα του ομίλου Μαρινάκη όπου το δάσος χαρακτηριζόταν «πρόβλημα» για περιαστικές επενδύσεις.

Αναφερθείς στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους είπε πως είναι αντιδημοκρατικά, ενώ επεσήμανε στον πρωθυπουργό, που ισχυρίστηκε πως στις ΜΕΘ εισάγονται ανεμβολίαστοι, ότι ο κ. Σκέρτσος υποστηρίζει τα ακριβώς αντίθετα.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα