Καλά νέα! Άνοδος του ΑΕΠ (16,2% ) στο β’ τρίμηνο

Τρίβουν τα χέρια τους στην κυβέρνηση και ξαναγράφουν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Χαρτί και μολύβι έχουν πάρει στο οικονομικό επιτελείο για να «χτίσουν» το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ήδη ότι τα στοιχεία αυτά θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πάρει μια γερή πολιτική και επικοινωνιακή ανάσα και να αλλάξει την ατζέντα, ύστερα από τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού.

Το ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 16,2% στο β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, μια εξέλιξη που δεν είχε προβλεφθεί από το οικονομικό επιτελείο. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η σύγκριση γίνεται με ένα διάστημα κατά το οποίο η χώρα βρισκόταν σε καθολικό lockdown.

Στην πρώτη καραντίνα, οι πολίτες είχαν περιοριστεί στις οικίες τους και όλες οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, σε αντίθεση με το φετινό β’ τρίμηνο, που οι περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες της χώρας ήταν ανοιχτές και είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης πολύ λιγότεροι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

• Οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9%.

• Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.

• Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως τα στοιχεία θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ανακοίνωση μιας σειράς φοροελαφρύνσεων, με έμφαση στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες θα πληγούν και από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας σε ρεύμα, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι το κρέας, τα ψάρια, το γάλα, το αλεύρι κ.ά. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι, στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου, η ανάπτυξη κινήθηκε με ρυθμούς σχεδόν 7%, παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου η χώρα βρισκόταν σε lockdown.

Με την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, η κυβέρνηση ξεκίνησε τους… πανηγυρισμούς, υποστηρίζοντας πως σε επίπεδο β’ τριμήνου η οικονομία κατάφερε να καλύψει τις ζημιές που άφησε πίσω της η πρώτη καραντίνα. «Η οικονομία της Ελλάδας μεγεθύνθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με μερικό lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο twitter.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναμένεται να οδηγήσουν σε πλήρη αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη όλου του 2021. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών μιλά για ρυθμό 3,6%, ωστόσο τόσο η Κομισιόν όσο και διάφοροι επενδυτικοί οίκοι κάνουν εκτίμηση για ανάπτυξη πολύ πάνω από το 4%, έως και 5%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν πρόκειται να προχωρήσει άμεσα σε αναθεώρηση των στοιχείων, ενώ σε τρία 24ωρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει έναν ακόμα κρίσιμο δείκτη, που θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ: τον πληθωρισμό Αυγούστου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να δείξει τη νέα άνοδο των τιμών σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, άρα και το μέγεθος των παρεμβάσεων που θα πρέπει να φέρει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα