Βενιζέλος και Κατρούγκαλος στη γραμμή της εθνικής μιζέριας

Η γραμμή της εθνικής μιζέριας και της καθήλωσης σε χαμηλούς ορίζοντες εκδηλώθηκε και πάλι, με αφορμή αυτή τη φορά τη συμφωνία για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών.

Πρωταγωνιστές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που επιχείρησαν με τον τρόπο τους να μετριάσουν τη διάχυτη ικανοποίηση για την απόκτηση των υπερσύγχρονων όπλων που ενισχύουν καθοριστικά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Ο αλησμόνητος… ύπαρχος της κυβέρνησης Σαμαρά, που περνά τον καιρό του στα αζήτητα της πολιτικής, με ανάρτησή του απονέμει μεν τα εύσημα στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία, αλλά δεν παραλείπει να βάλει γκρίζους αστερίσκους. «Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό, ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη “διαπιστώσουν από κοινού ότι μια ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”» λέει και προσθέτει: «Όμως, η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της, και η ΑΟΖ, ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της, δεν συνιστούν “επικράτεια” στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση, έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Κατρούγκαλος κάνει λόγο για «παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε απορρίψει τελευταία στιγμή τον κρίσιμο Ιούλιο του 2020 τις φρεγάτες ως “πολύ ακριβές”, για να προχωρήσει σε προμήθειες εκτός προγραμματισμού και στρατηγικής, οι οποίες φούσκωσαν τον λογαριασμό των εξοπλισμών στο δυσβάσταχτο και δυσθεώρητο ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ».

Όπως τονίζει, «για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει αγορές που δεν έχουν πάρει την προβλεπόμενη θεσμικά πορεία έγκρισης (Ανώτατα Συμβούλια Κλάδων, ΓΔΑΕΕ, Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, Συμβούλιο Αμυνας, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλισμών και ΚΥΣΕΑ), πράγμα που δεν συμβάλλει στην ορθολογική ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα