Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης για «Φαμίλια Α.Ε.»! Η απάντηση της «κυριακάτικης δημοκρατίας»

Εξώδικο από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών

Εξώδικη διαμαρτυρία στην «κυριακάτικη δημοκρατία» έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε σχέση με το δημοσίευμά μας, με τίτλο «ΦΑΜΙΛΙΑ Α.Ε.», αλλά και το δημοσίευμά μας με το οποίο απαντούσαμε σε ανάρτηση του Θεόδωρου Μπένου, γιου του Σταύρου Μπένου, ο οποίος είναι επικεφαλής του σωματείου Διάζωμα αλλά και της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει συνοπτικά πως τα δημοσιεύματα γράφτηκαν «με προφανή πρόθεση συκοφάντησής μου σε διάφορα σημεία» και «ιδίως, με τις φράσεις “Θεόδωρος Σκυλακάκης και Σταύρος Μπένος. Ντοκουμέντο με τα ποσά που εισπράττουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους”, στα οποία ισχυρίζεστε ότι έχω λάβει δημόσιο χρήμα, λόγω της συνεργασίας μου με το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ”, για το οποίο αναφέρατε, ψευδώς, ότι έχει λάβει 13 εκατομμύρια από τα δημόσια ταμεία και πάνω από 54 εκατομμύρια από τα ευρωπαϊκά ταμεία. […] Για τη δημιουργία εντυπώσεων γίνεται αναφορά σε μελέτες που εκτέλεσε η εταιρεία με την επωνυμία “Κ.Σ. ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΚΕ”, για λογαριασμό του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” τα έτη 2015, 2017 και 2018, ενώ τονίζεται η συνδρομή στην ομάδα έργου της ίδιας εταιρείας του κ. Θ. Μπένου το έτος 2019. Οι ως άνω μελέτες ήταν καθ’ όλα νόμιμες και θεμιτές, εκτελέστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου ή χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς έγιναν στο πλαίσιο συνεργασιών με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας μεταξύ ιδιωτικών φορέων και ενώ ουδείς εκ των εμπλεκόμενων κατείχε δημόσια θέση. […] Υπογραμμίζεται, σχετικώς, ότι ο κ. Θ. Μπένος είναι εξειδικευμένος επιστήμων στα συνεργατικά αγροτικά σχήματα στη χώρα μας και με μεγάλη σχετική εμπειρία στο αντικείμενο της μελέτης που πραγματοποίησε για λογαριασμό της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “διαΝΕΟσις” και όχι προς το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ”, ως δολίως και ανακριβώς αναφέρετε στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας, παραποιώντας την αλήθεια που προκύπτει ευκρινώς από τις ίδιες τις ημερομηνίες που εσείς οι ίδιοι δημοσιοποιείτε».

O κ. Σκυλακάκης υποστηρίζει ακόμη ότι: «Ουδέποτε δόθηκε έγκριση από εμένα ή πρόκειται να δοθεί ή εγκρίθηκε ή πρόκειται να εγκριθεί η εκταμίευση ποσού από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ”. Οι εγκρίσεις που υπάρχουν και αναμένεται να υπάρξουν μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου αφορούν στα αρμόδια υπουργεία […].

Η μόνη συσχέτιση του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” αφορά στο εγκεκριμένο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης “Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού”, που προτάθηκε αρμοδίως από το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν πρωτοβουλίας του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”. Στον συντονισμό του προγράμματος αυτού, του οποίου η υλοποίηση και η διαχείριση θα γίνει από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού, προτίθεται να συνεισφέρει, αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους, το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ” […]. Σε κάθε περίπτωση, το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ” δεν πρόκειται να λάβει κανενός είδους αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρέχει στο Δημόσιο, όπως έχει δηλώσει δημοσίως ο κ. Σταύρος Μπένος σε διαδοχικές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει».

O αναπληρωτής υπουργός αναφέρει τέλος πως «από μια απλή έρευνα στην ιστοσελίδα του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ”, την οποία επικαλείται ο συντάκτης του άρθρου, προκύπτει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τόσο ανάδοχος όσο και χορηγός των δύο έργων που σχετίζονται με τη Β. Εύβοια είναι η “διαΝΕΟσις”», η οποία «θα δώσει χρήματα και δεν θα πάρει όπως ψευδώς και με προφανή πρόθεση συκοφάντησης ισχυρίζεστε».

Η απάντηση της «κυριακάτικης δημοκρατίας»

Είναι πραγματικά πρωτοφανές στα χρονικά του Τύπου να αποστέλλεται σε μέσο επικοινωνίας εξώδικη διαμαρτυρία, και ιδίως από υπουργό, με κύριο στόχο όχι τόσο να εκφράσει την προσωπική του θέση, για όσα αναφέρονται για τον ίδιο σε κάποιο δημοσίευμα, όσο για να υπερασπιστεί κάποιους άλλους, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός αποφάσισε στο μεγαλύτερο τμήμα της εξώδικης διαμαρτυρίας του να υπερασπιστεί όχι μόνο τον κ. Μπένο και τον γιο του, αλλά και το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και το think tank διαΝΕΟσις είναι όχι μόνο εξαιρετικά ασυνήθιστο αλλά και… τροφή για σκέψη. Και για ρεπορτάζ…

Σε σχέση τώρα με όσα υποστηρίζει ο κ. Σκυλακάκης, υπάρχει πράγματι ένα σημείο στο οποίο έχει δίκιο. Είναι η αναφορά της «δημοκρατίας» πως ο ίδιος εισπράττει μαζί με τον κ. Μπένο χρήματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Η αλήθεια είναι πως δεν φαίνεται να εμπλέκεται στην είσπραξη και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, αλλά μόνο στην έγκρισή τους.

Σε σχέση, για παράδειγμα, με τα 30.000.000 ευρώ που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε πρόγραμμα που είχε καταθέσει το σωματείο «Διάζωμα», ο κ. Σκυλακάκης υποστηρίζει πως η πρόταση έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού και η διαχείριση των πόρων θα γίνει από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η έγκριση, όμως, μπορεί να δόθηκε μόνο από τον ίδιο, καθώς είναι ο υπεύθυνος υπουργός γι’ αυτό το ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο, σημειωτέον, δημιουργήθηκε για να ανακάμψει ο ελληνικός λαός από τις συνέπειες της πανδημίας.

Και μπορεί να μην είναι παράνομο να έχει πραγματοποιήσει ο κ. Σκυλακάκης, ως ιδιώτης, εργασίες αντί αμοιβής, μέσω της εταιρίας Κ.Σ. ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΚΕ, που σήμερα ανήκει στην κόρη του, για το ΔΙΑΖΩΜΑ, σίγουρα όμως δεν είναι ηθικό, ελάχιστο διάστημα αργότερα, να εγκρίνει από τη θέση του υπουργού 30.000.000 ευρώ για πρόγραμμα αυτού του σωματείου. Σε ευνοούμενα κράτη, στα οποία δυστυχώς η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται, αυτό ονομάζεται «διαπλεκόμενες σχέσεις».

Σε σχέση με τον γιο του κ. Μπένου, Θεόδωρο Μπένο, τον οποίο ο κ. Σκυλακάκης υπερασπίζεται, φαίνεται ξεκάθαρα από παλαιότερα δημοσιεύματα, τα οποία έχουμε συγκεντρώσει, πως εργάστηκε στην Κ.Σ. ΤΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΙΚΕ, η οποία σήμερα ανήκει στην κόρη του υπουργού, και στην οποία παλαιότερα ήταν μέτοχος και ο ίδιος ο υπουργός, μέσω άλλης εταιρίας. Και τα δημοσιεύματα αυτά δεν ήταν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, αλλά προωθητικές ενέργειες. Εν ολίγοις, δελτία Τύπου που είχαν μοιραστεί για προβολή.

Τέλος, θα προτείναμε στον κ. Σκυλακάκη να μη… διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το εάν ο κ. Μπένος δουλεύει αφιλοκερδώς γι’ αυτά τα έργα, ούτε για τη νομιμότητα των ερευνών που πραγματοποιεί το σωματείο του ούτε για τη νομιμότητα των εγκρίσεων αυτών των έργων.

Μπορεί σύντομα να διαψευστεί…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα