Έκκληση Δένδια προς τα κόμματα να πουν «ναι» στις γαλλικές φρεγάτες – Επιμένει στο «όχι» ο ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια καταψήφισης της συμφωνίας»

Έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία προκειμένου η Ελλάδα να εκπέμψει μήνυμα ομοψυχίας απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας, με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο να επιμένει στην καταψήφιση της σύμβασης.

Η συμφωνία εισήχθη χθες στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να κυρωθεί αύριο από την Ολομέλεια, με τον υπουργό Εξωτερικών να μιλά για μια «τεράστια εθνική επιτυχία», ξεκαθαρίζοντας πως «η επιθετικότητα από τη γείτονα δεν επιτρέπει πολυτέλεια καταψήφισης» και καλώντας τα κόμματα να πουν «ναι» ώστε «να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας, που θα είναι το ίδιο ισχυρό με τις φρεγάτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, απαντώντας στις αιτιάσεις μέρους της αντιπολίτευσης, πως «δεν θέλουμε καμία κούρσα εξοπλισμών» και πως «θα προτιμούσαμε να κατευθύνουμε το υστέρημα του ελληνικού λαού στο κοινωνικό κράτος», ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε «υπάρχει κράτος ανάγκης. Τι δεν έχει κάνει η κυβέρνηση για να έρθει σε νοήμονα διάλογο με την Τουρκία; Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε αξιακό σύνολο υποτέλειας». Μάλιστα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο «γραμμές», καθώς ο Νίκος Φίλης εμφανίστηκε σε άλλο μήκος κύματος από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, μιλώντας για κούρσα εξοπλισμών.

Αναφορικά με τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και όχι μόνο, για το άρθρο 2 της συμφωνίας- το οποίο δεν αναφέρεται σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως πρόκειται για την «πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός αποκάλυψε πως το απόγευμα της Δευτέρας εστάλη απαντητική επιστολή από την Τουρκία στον ΟΗΕ περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, σχολιάζοντας σε αυστηρό τόνο πως «μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Αιγαίου με αυτό το παρελθόν», χαρακτηρίζοντας τη γειτονική χώρα «ιδιαίτερα επεκτατική, για να μην πω επιθετική».

Επιπλέον ανακοίνωσε πως στις 21 Οκτωβρίου η χώρα κλήθηκε από την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη της Τρίπολης, καθώς και ότι η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει 93 δεσμεύσεις ψήφου, ώστε να γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο 2025-26. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείστηκε από τις απαντήσεις του Νίκου Δένδια, επιμένοντας πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία «εάν δεν διορθωθούν τα μελανά στοιχεία» όπως είπε ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος, ζητώντας να υπάρξει ρηματική διακοίνωση από τη Γαλλία ότι θα παράσχει αρωγή σε περίπτωση αμφισβήτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και να υπάρξει δέσμευση της Ελλάδας για μη παρουσία στο Σαχέλ. Υποστήριξε, δε, πως τα δύο αυτά ζητήματα «αδυνατίζουν» σε τέτοιο βαθμό τη συμφωνία ώστε να μην εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, λέγοντας πως εκεί που ασκεί πίεση η Τουρκία, δηλαδή στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για αρωγή.

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά υποστήριξε πως «είναι ανεύθυνο να αγοράζουμε ό,τι κολυμπάει και πετάει», σχολιάζοντας πως «είχαμε στο παρελθόν μίζες, συμφωνήσαμε να υπάρχει αυστηρή διαδικασία, ωστόσο η κυβέρνηση αγνόησε τον θεσμικό δρόμο». Το Κίνημα Αλλαγής, από την άλλη, υπερψηφίζει τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε ως το κυριότερο όπλο απέναντι στην Τουρκία. «Δεν θεραπεύει κάθε νόσο, αλλά στέλνει μηνύματα η σύμβαση» είπε ειδικότερα ο ειδικός αγορητής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή καταψηφίζει. «Όχι» θα πει και το ΚΚΕ, που κατήγγειλε πως οι εξοπλισμοί είναι «απόλυτα ενταγμένοι στα επιθετικά σχέδια των ΝΑΤΟ – Ε.Ε.».

Στον αντίποδα, η Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσει, με τον Αντώνη Μυλωνάκη να υποστηρίζει πως «καλώς έγινε η συμφωνία» καθώς, όπως είπε «η πατρίδα κινδυνεύει», μιλώντας ωστόσο για γκρίζα σημεία, όπως το άρθρο 2.

Όσο για το ΜέΡΑ25, θα καταψηφίσει τη συμφωνία, με τον Κλέωνα Γρηγοριάδη να υποστηρίζει πως «ό,τι και αν πάρετε χωρίς εθνική κυριαρχία, όλα τα όπλα είναι άχρηστα» διερωτώμενος μάλιστα εάν «θα παρέμβουν οι Γάλλοι σε ένα επεισόδιο τύπου Ιμίων». Η συμφωνία θα κυρωθεί αύριο από την Ολομέλεια, μετά τη σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα