Η Τουρκία «προσάρτησε» το FIR Αθηνών

Με την ανοχή της κυβέρνησης απλώνεται μέχρι τη Σκύρο. Προκλητική ΝΟΤΑΜ που συνιστά ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας μας

Από την Κύρα Αδάμ

Με την υπογραφή από την Τουρκία της Σύμβασης για το Κλίμα η Αγκυρα εγκαινιάζει νέα μέθοδο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, με την κυβέρνηση να σιωπά, δεδομένου ότι οι θέσεις της Τουρκίας βασίζονται στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία με το σήμα 051100 LTAAYNYX Οκτωβρίου 2021 ζήτησε από την Ελλάδα να εκδώσει αγγελία για τη διεθνή θάλασσα και τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για αποστολές προστασίας περιβάλλοντος και αποστολές υποστήριξης έρευνας και διάσωσης από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021.

Με την ενέργειά της αυτή η Τουρκία αποδέχεται και εφαρμόζει τις αρμοδιότητες της Ελλάδας εντός FIR Αθηνών στο πλαίσιο ΙCΑΟ. Η Ελλάδα με το σήμα 081156 O Οκτωβρίου 2021 ζήτησε από την Τουρκία να τροποποιήσει τα πλευρικά όρια της πρώτης περιοχής διότι επικαλύπτει την τερματική περιοχή πτήσεων (ΤΜΑ) της Σκύρου. Με την επικάλυψη αυτή καθηλώνονται οι αποστολές αναχαίτισης των μαχητικών αεροσκαφών του αεροδρομίου της Σκύρου, ιδίως την περίοδο αυτή που υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πέραν αυτού, τα ύψη που καλύπτουν οι περιοχές τουρκικής ασκητής σμπαραλιάζουν διεθνείς αεροδιαδρόμους στο FIR Αθηνών και αεροδιαδρόμους εσωτερικών πτήσεων εντός FIR Αθηνών. Επιπροσθέτως, η Αθήνα ενημέρωσε την Τουρκία ότι για τις αποστολές υποστήριξης έρευνας διάσωσης υπεύθυνο για την περιοχή είναι το (Ε)ΚΣΕΔ (JRCC).

H Τουρκία δεν συμμορφώθηκε και η Αθήνα δεν εξέδωσε αγγελία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία, διασύροντας την κυβέρνηση διεθνώς, να εκδώσει την αγγελία Α 5603 07 Οκτωβρίου 2021 με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να εκδώσει την αγγελία υπαιτιότητι της Ελλάδας που δεν συνεργάζεται.

Με την ενέργειά της αυτή η Τουρκία καθιστά τουρκικά ελεγχόμενη την περιοχή για έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, παραβιάζοντας ακόμα και τον τουρκικό νόμο που έχει εκδώσει (νόμος 24611 12 Δεκεμβρίου 2001), με τον οποίο ορίζει την τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, δεδομένου ότι η περιοχή Νο 1 της τουρκικής άσκησης εκτείνεται 48 μίλια δυτικά του 25ου μεσημβρινού. Προς άρση κάθε αμφιβολίας η «δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική ΝΟΤΑΜ. Η ελληνική αντίδραση στην τουρκική αγγελία καταγράφει αδυναμία υποστήριξης εθνικών θεμάτων, διότι, αντί να αρπάξει την ευκαιρία και να σύρει την Τουρκία στον ΙCΑΟ και ΙΜΟ για να σταματήσει κάποτε η Τουρκία τις παράνομες διεκδικήσεις της, εξέδωσε μια ανούσια αγγελία, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική αγγελία είναι παράνομη και καταχρηστική. Mε αποτέλεσμα η Τουρκία να αντιδράσει αστραπιαία και να εκδώσει αγγελία με την οποία υποστηρίζει διεθνώς ότι η άσκηση αυτή θα εκτελεστεί κανονικά και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις ελληνικές αιτιάσεις στο θέμα αυτό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν δεν αντιδράσει άμεσα προς τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, αφήνει παρακαταθήκη στην Τουρκία για επέκταση της περιοχής έρευνας και διάσωσής της, σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι την Σκύρο. Αυτό θα οδηγήσει σε κατακερματισμό της ελληνικής ΑΟΖ και ΥΦ σε όλο το Αιγαίο και τα 10 ν.μ. εναέριου χώρου θα πάνε στον Καιάδα, διότι θα επικαλύπτονται από την τουρκική περιοχή SAR.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα