Τουρκική άσκηση με αληθινά πυρά μεταξύ Χίου και Λέσβου

Η Αγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να «γκριζάρει» το Αιγαίο εγκλωβίζοντάς μας στα 6 ναυτικά μίλια

Περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο, στα ανοιχτά του Πλωμαρίου, δέσμευσαν οι Τούρκοι για άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 21 και τις 22 Οκτωβρίου. Η περιοχή, που επί της ουσίας πιάνει όλη την απόσταση ανάμεσα στα δύο νησιά, φτάνει ως τα ανοιχτά του Πλωμαρίου.

Η Αγκυρα δεν αφήνει ούτε μέρα να περνά δίχως κάποιου είδους πρόκληση, ρητορική ή επί του πεδίου, και είναι σαφές ότι προετοιμάζει έναν… θορυβώδη χειμώνα, ως αντίθεση στο «ήσυχο καλοκαίρι».

Η δε έκδοση NAVTEX από τουρκικής πλευράς, τόσο για το Αιγαίο όσο και για την ανατολική Μεσόγειο, έχει λάβει «βιομηχανικές διαστάσεις» και χρησιμοποιείται σε τέτοιο βαθμό, που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν προλαβαίνουν να… τις χρησιμοποιήσουν.

Σε κάποιες δηλαδή περιπτώσεις, παρότι εκδίδονται τέτοιου είδους «οδηγίες», τουρκικά πολεμικά σκάφη δεν μεταβαίνουν στις περιοχές που δεσμεύονται από την Αγκυρα.

Παρά ταύτα όμως ακόμη και η έκδοση NAVTEX έχει σαφή χρησιμότητα για την τουρκική πλευρά, η οποία θεωρεί πως έτσι «κλείνει» την Ελλάδα μέσα στα 6 μίλια των χωρικών της υδάτων.

Ακριβώς δηλαδή αυτό που έκανε στην περίπτωση του ερευνητικού «Nautical GEO», που επιχείρησε να περιορίσει εντός των 6 μιλίων, ισχυριζόμενη πως ό,τι βρίσκεται εκτός αποτελεί υφαλοκρηπίδα της, επιχειρεί να το εφαρμόσει και στο Αιγαίο, αμφισβητώντας στην πράξη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας πέραν των 6 μιλίων.

Πρόκειται για τακτική η οποία είναι σαφές ότι βασίζεται και στην… ανοχή που η ελληνική πλευρά δείχνει σε τέτοιου είδους περιστατικά επί του πεδίου.

Παρότι όσα συνέβησαν με το «Nautical GEO» έχουν καταγγελθεί σε διεθνές επίπεδο από τη χώρα μας, η ουσία είναι ότι η Τουρκία κατάφερε «επί του πεδίου» να περιορίσει τις ερευνητικές του δραστηριότητα, επιμένοντας στο παράνομο και εμφανώς παράλογο ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία είναι σαφές ότι περιλαμβάνει την «ουδετεροποίηση» του Αιγαίου μέσω του περιορισμού της χώρας μας στα 6 ναυτικά μίλια.

Ε.Ε.: Στα σκαριά μέτρα κατά Ερντογάν για την Αμμόχωστο

Προτάσεις εναντίον της Τουρκίας ζήτησε από τον Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με αφορμή την απαράδεκτη συμπεριφορά του «σουλτάνου» στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Το Συμβούλιο, που συνεδρίασε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ζήτησε από τον ύπατο εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Αγκυρας, εξαιτίας των προκλητικών τουρκικών ενεργειών της στην Αμμόχωστο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με διπλωματικές πηγές, ο Μπορέλ ξεκαθάρισε πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανατροπή των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας που υπονομεύουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, καταλήγοντας ότι συμφωνήθηκε να δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσουν επιλογές με προτεινόμενα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση του ύπατου αρμοστή υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο διά βοής, καθώς τουλάχιστον άλλα εννέα κράτη-μέλη εκφράστηκαν ενθέρμως υπέρ, ενώ καμία χώρα δεν αντιτάχθηκε. Ακολούθως, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η Τουρκία δεν σέβεται τις δηλώσεις της Ε.Ε. και του ΣΑΗΕ, και ότι συνεχίζει να κινείται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ζητώντας την προετοιμασία σχετικών προτάσεων από την ΕΥΕΔ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Νίκο Δένδια να στηρίζει την τοποθέτηση του Κύπριου ομολόγου του, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να τραβηχτεί μία κόκκινη γραμμή για τις παράνομες και απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα