Σε… κατάρα εξελίσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών!

Παρελθόν και ο Ζάεφ στα Σκόπια. Θα αρπάξει την ευκαιρία ο Μητσοτάκης να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του;

Η κατάπτυστη και προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών εξελίσσεται σε κατάρα για τους εμπνευστές της. Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Κοτζιάς και τώρα στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ, που την υπέγραψαν, είναι παρελθόν ως αποτέλεσμα της εκλογικής αποδοκιμασίας τους κι εκείνο που απομένει είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρπάξει τη μοναδική ευκαιρία που οι Σκοπιανοί τής δίνουν για να αποτελέσει παρελθόν και η ίδια η συμφωνία.

Όμως η κυβέρνηση για την ώρα κρατάει χαμηλούς τόνους για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και εμφανίζεται ως το καλό παιδί στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε., που δεν δέχονται συζήτηση για μη εφαρμογή της συμφωνίας, καλώντας τα Σκόπια ανεξαρτήτως των εσωτερικών τους εξελίξεων να τηρήσουν τη συμφωνία.

Αυτό τουλάχιστον είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση της «δημοκρατίας» αν η παραίτηση Ζάεφ θα επηρεάσει και προς ποια κατεύθυνση την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Η κυβέρνηση προφανώς και δεν σχολιάζει τις εσωτερικές εξελίξεις σε άλλα κράτη, ούτε στη Βόρεια Μακεδονία. Είναι σαφές ότι τα κράτη έχουν συνέχεια και δεσμεύονται στο πλαίσιο της παρουσίας και της συνέχειας αυτής από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει».

Η εξέλιξη με την παραίτηση Ζάεφ είναι μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και είτε να ζητήσει την ακύρωσή της -εκμεταλλευόμενος τη ρηματική διακοίνωση, η οποία τη συνοδεύει και είναι το υπερόπλο στα χέρια της Ελλάδας, για να καταγγείλει τις Πρέσπες και τα τετελεσμένα τους- είτε να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση βασικών όρων της, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, εγείροντας μάλιστα βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου κάποιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού έχουν άλλη άποψη και, αντί να εστιάσουν στον τρόπο με τον οποίο θα καταγγείλουν συγκεκριμένα εδάφια ή ακόμα και ολόκληρη τη συμφωνία, κάνουν το αντίθετο: Του εισηγούνται να έρθουν άμεσα προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια, παρότι τα Σκόπια είναι εκείνα που μέχρι τώρα δεν εφαρμόζουν βασικούς όρους της επαίσχυντης συμφωνίας και φθάνουν σε σημείο να συνεχίζουν στο εσωτερικό τους να αυτοαποκαλούνται «Μακεδονία»!

Ακόμα κι ο Ζόραν Ζάεφ έτσι την αποκάλεσε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το καλοκαίρι. Κι όλα αυτά ενώ είναι σαφές πως αν τα Σκόπια οδηγηθούν σε εκλογές, τότε θα καταστεί αναπόφευκτη η παραβίαση βασικών όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή είναι η επίσημη και διαχρονική δέσμευση του εθνικιστικού – ανθελληνικού VMRO-DPMNE, που -εκτός απροόπτου- θα τις κερδίσει. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα σέρνεται αβοήθητη πίσω από τις επιλογές των ανθελλήνων Σκοπιανών εθνικιστών!

Δυστυχώς όμως και στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. όσοι βλέπουν αυτές τις δυσμενείς για τη χώρα μας επιπτώσεις σιωπούν, αντί να προστατεύσουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση από το ολέθριο λάθος της ψήφισης των μνημονίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα