«Μύλος» στα Σκόπια με μομφή κατά του Ζάεφ!

Την Πέμπτη η ψηφοφορία! Αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό, που… αγωνιά για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Tριγμούς και αστάθεια συνεχίζει να προκαλεί στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων η παραίτηση Ζάεφ μετά την πανωλεθρία του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαταράσσεται, καθώς ο αρχηγός του εθνικιστικού VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που είναι σφοδρός πολέμιός της, τονίζει εμμέσως πλην σαφώς πως θα προσπαθήσει να την αλλάξει αν αναλάβει την εξουσία. Κι αυτό το σενάριο έχει έρθει επικίνδυνα κοντά, καθώς χθες το μεσημέρι τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ζάεφ.

Προηγουμένως, την Κυριακή, ο αρχηγός του VMRO είχε δώσει «διορία» στον Ζάεφ να παραιτηθεί μέχρι χθες το απόγευμα, κάτι το οποίο δεν έγινε, κι έτσι πυροδότησε με διαφορετικό τρόπο τις εξελίξεις, καθιστώντας σχεδόν βέβαιο πως η επικράτηση εθνικιστικών φωνών θα προκαλέσει αρρυθμίες και αναταράξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τη χώρα.

Επιστρέφοντας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο βουλευτής του VMRO Αλεξάνταρ Νικόλοφσκι, παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτή υποστηρίζεται από 61 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής. Την πρόταση μομφής, σύμφωνα με όσα δήλωσε, υποστηρίζουν ο συνασπισμός υπό το VMRO (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς – Εναλλακτική» (12 βουλευτές) και BESA (3 βουλευτές), και το κόμμα Levica (Αριστερά – 2 βουλευτές).

Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο πρόεδρος της Βουλής όρισε -όπως προβλέπει η διαδικασία- συνεδρίαση του Σώματος για την εξέτασή της, ενώ η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες. Για να εγκριθεί πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές. Ο Νικόλοφσκι ανέφερε ότι η ψηφοφορία στη Βουλή θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.

«Για να εξυπηρετήσουν τη μάταιη επιθυμία τους για εξουσία ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο. Αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών, η Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η Συμφωνία της Οχρίδας, η κοινή και ισότιμη κοινωνία μας, η ειρήνη των πολιτών στο εσωτερικό και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες». Με αυτά τα λόγια -μεταξύ άλλων- και αφήνοντας σαφείς αιχμές, ο Ζόραν Ζάεφ σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών, κάνοντας ξεκάθαρη τη στάση του και της κυβέρνησής του.

Προηγουμένως, βέβαια, οι προθέσεις του Μίτσκοσκι είχαν διαφανεί, καθώς σε συνέντευξή του το βράδυ της Κυριακής στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, τον Sitel, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει το νέο όνομα της χώρας, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει, όπως είπε, πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ.: Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω. Όμως, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία -είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μιας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Ζόραν Ζάεφ-, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα» ανέφερε ο Μίτσκοσκι, προσθέτοντας πως ελπίζει σε αλλαγή της.

Όσον αφορά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στα συμβαίνοντα στα Σκόπια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεπέρασε τα όρια: Ούτε λίγο ούτε πολύ, όταν ρωτήθηκε, υποστήριξε ότι «η επιλογή μας να μην κυρώσουμε τα μνημόνια συνεργασίας αποδείχθηκε εύστοχη, γιατί μέσω αυτών ελέγχουμε τώρα την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας». Δηλαδή, την αδυναμία λόγω των αντιδράσεων στην Κ.Ο. της Ν.Δ. και τη φοβία Μητσοτάκη για διαρροές τη «βαφτίζουν»… σχεδιασμό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα