Αρχιτρομοκράτης δημοσιογράφων – συγγραφέων ο Ερντογάν

Η «φάμπρικα» με τις χιλιάδες μηνύσεις με βάση «μεσαιωνικούς» νόμους – Ποιοι ξένοι ηγέτες τον «έκραξαν» επειδή θεωρεί τον πλανήτη δικό του… χαλιφάτο

Από τον Β. Γαλούπη

Η «φάμπρικα» με τις χιλιάδες μηνύσεις του Ερντογάν κατά δημοσιογράφων, σκιτσογράφων και συγγραφέων έχει εξαπλωθεί και εκτός Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ από τον Τούρκο πρόεδρο δεν περιορίζεται πλέον μόνο εντός συνόρων, αλλά… επεκτείνεται, σαν να θεωρεί όλο τον πλανήτη δικό του χαλιφάτο.

Οποιοσδήποτε δεν ευλογεί τον Ερντογάν, εντός και εκτός Τουρκίας, θεωρείται «εχθρός» που «πρέπει» να δικαστεί με τους δικούς του αντιδημοκρατικούς νόμους, που πηγάζουν από την αυταρχικότητα άλλων αιώνων. Προφανώς και ο Ερντογάν αγνοεί τα βασικά μιας δημοκρατίας: ότι ο Τύπος αποτυπώνει την πραγματικότητα και τις ανησυχίες της κοινής γνώμης. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας καταγράφεται σταθερά η έντονη αγωνία των Ελλήνων πολιτών για την τουρκική επιθετικότητα και τη διαρκή απειλή πολέμου από τον ανεξέλεγκτο Ερντογάν, μια ανησυχία που ξεπερνά το 70%. Η «δημοκρατία» κατέγραψε αυτό το κοινό αίσθημα εύλογης αγανάκτησης, που εκφράζει τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού απέναντι στην κλιμακούμενη θρασύτητα και στον οχετό ύβρεων του Τούρκου προέδρου, ακόμα και κατά νεκρών.

Ο Ερντογάν επέλεξε να κάνει… μήνυση. Από τον ηθικό αυτουργό λιντσαρισμάτων κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων στην Τουρκία δεν θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο για μια ελληνική εφημερίδα. Η επεκτατική ρητορική του, άλλωστε, δεν κρύβεται ούτε καν σε μια μήνυση… Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο μυγιάγγιχτος «σουλτάνος» εξαπολύει τέτοιες απαράδεκτες διώξεις κατά ξένων ΜΜΕ. Είναι, άλλωστε, ο μοναδικός ηγέτης χώρας παγκοσμίως που ανοίγει τόσες δικαστικές υποθέσεις στο εξωτερικό, «επενδύοντας» σε μια τουρκική νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, αλλά κυρίως στην τρομοκράτηση των απανταχού λειτουργών του Τύπου.

Το γεγονός ότι έντυπα εκτός Τουρκίας στοχοποιούνται άμεσα από τον Ερντογάν «δημιουργεί ένα ανατριχιαστικό περιβάλλον για όλα τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, κάτι εντελώς ασύνηθες» έχει δηλώσει η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του γαλλικού περιοδικού «Le Point» για πρωτοσέλιδο τον Οκτώβριο 2019 με τον τίτλο «Ο Εξολοθρευτής» και υπότιτλο «Εθνοκάθαρση – Η μέθοδος Ερντογάν».

Τον Μάιο του 2017 φυλάκισε Γάλλο φωτορεπόρτερ που έκανε ρεπορτάζ στη νοτιοανατολική Τουρκία για λογαριασμό του περιοδικού «National Geographic». Χρειάστηκε να ζητήσει ο ίδιος ο Μακρόν από τον Ερντογάν να επιστρέψει «όσο το δυνατόν συντομότερα στη Γαλλία» ο φωτορεπόρτερ Ματιά Ντεπαρντόν. Γύρισε στη χώρα του έπειτα από περίπου έναν μήνα κράτησης.

Τον Ιούλιο του 2017 ο Γάλλος δημοσιογράφος Λουπ Μπιρό κρατήθηκε για επτά εβδομάδες σε φυλακή στην Τουρκία με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Ο δημοσιογράφος, που είχε κάνει ρεπορτάζ για το TV5 Monde με θέμα τους Κούρδους, απελευθερώθηκε τελικά κατόπιν απαίτησης του Μακρόν.

Η τουρκική αντιτρομοκρατική εισέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο σπίτι του Αυστριακού δημοσιογράφου Μαξ Ζίγκλερ στην Αγκυρα. Σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε από την «Washington Post» ο Ζίγκλερ έγραφε ότι οι Τούρκοι εισαγγελείς τον ανέκριναν λόγω πολιτικών βιβλίων που βρέθηκαν στο σπίτι του και ενός άρθρου που είχε γράψει για αμερικανικό περιοδικό. Κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε τον Ερντογάν σε εκείνο το άρθρο.

Παρέμεινε υπό κράτηση έως τον Δεκέμβριο, με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Απελευθερώθηκε έπειτα από απαίτηση του καγκελαρίου της Αυστρίας. Τον Σεπτέμβριο του 2019 αθωώθηκε για τις κατηγορίες σχετιζόμενες με τρομοκρατία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα