Μαζικές δολοφονίες στις «μαϊμού» ΜΕΘ

Γιατροί καταγγέλλουν ανοιχτά την κυβέρνηση για κατά συρροήν εγκλήματα, με τις δήθεν νοσηλείες σε τουλάχιστον 200 κλίνες που βαφτίστηκαν ΜΕΘ (με ακατάλληλους αναπνευστήρες) και επέφεραν αύξηση των θανάτων

Από τον Νίκο Μερτζάνη

Τρόμο προκαλεί το κύμα των καταγγελιών των γιατρών από τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Όλοι τους χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στον πλέον κρίσιμο τομέα αυτή την περίοδο, αυτόν της Υγείας, «εγκληματική». «Μαζική δολοφονία μέσα από μια δήθεν νοσηλεία». «Δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία εκ των ενόντων κλίνες που ονομάστηκαν ΜΕΘ, ενώ δεν πληρούσαν τις πραγματικές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα». «Οι αναπνευστήρες που χρησιμοποιούνται στις “μαϊμού” ΜΕΘ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις». «Δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, δεν λειτουργούν ούτε οι κανονικές ΜΕΘ».

Οι φράσεις αυτές αποτελούν τη σκληρή πραγματικότητα, την οποία φέρνουν στο φως οι γιατροί. Οι καταγγελίες είναι τρομακτικές και αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα τελούνται κατά συρροήν εγκλήματα, εκεί όπου θα έπρεπε να προασπίζεται το αγαθό της ζωής.

Και, σαν να μην έφταναν όλες οι ελλείψεις και οι παραλείψεις στα νοσοκομεία, η λειψανδρία στο νοσηλευτικό προσωπικό οδήγησε το υπουργείο Υγείας να αποφασίσει ότι τις διακομιδές βαρέως πασχόντων μπορούν να τις κάνουν και ειδικευόμενοι.

Η «δημοκρατία», από την αρχή της πανδημίας, έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας τις παραλείψεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά αυτό που καταγγέλλουν ακόμη και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στις επιτροπές του υπουργείου Υγείας καθιστά επιτακτική την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σε συνέντευξή του στο Οpen, παραδέχθηκε ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία εκ των ενόντων κλίνες που ονομάστηκαν ΜΕΘ, ενώ δεν πληρούσαν τις πραγματικές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα. Και ανέφερε ως συγκεκριμένο παράδειγμα τις 5 κλίνες που βαφτίστηκαν ΜΕΘ στο Λαϊκό Νοσοκομείο και ότι οι αναπνευστήρες που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν συμβατοί.

«Οταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, είχαμε πολύ πολύ μέτρια αποτελέσματα, με επιεικείς χαρακτηρισμούς» επεσήμανε και εξήγησε πως βαφτίζονται ΜΕΘ οι απλές κλίνες και τα χειρουργεία, ώστε να μπορούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να επαίρονται ότι όλα πάνε καλά: «Με το να παίρνουμε από το χειρουργείο κλίνες και να τις κάνουμε ΜΕΘ δεν θα πετύχουμε τα στάνταρ θνητότητας, καθώς δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό».

Αυτή η «ομολογία» Βασιλακόπουλου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου, αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία: «Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρύβονται οι βαρέως πάσχοντες, να κρύβονται πίσω από αυτές τις ΜΕΘ. Σήμερα, για διάφορους λόγους, επειδή το καράβι βουλιάζει όσον αφορά την περίθαλψη, μέχρι και η κυρία Γκάγκα ομολόγησε ότι ο πραγματικός αριθμός των ΜΕΘ είναι 1.100, και από αυτές δεν λειτουργούν όλες, γιατί δεν υπάρχει προσωπικό».

Το τραγικό γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας «μπαλώνει» με αναπνευστήρες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τις κλίνες όπου διασωληνώνονται ασθενείς με Covid εξήγησε στη «δημοκρατία» ο κ. Παπανικολάου. Οι αναπνευστήρες που έχει προμηθευτεί το υπουργείο Υγείας παρέχουν μόνο καθαρό οξυγόνο και όχι και πεπιεσμένο αέρα, όπως πρέπει να παρέχουν οι αναπνευστήρες στις ΜΕΘ.

Ο κ. Παπανικολάου είπε στη «δημοκρατία» ότι υπολογίζει πως λειτουργούν περίπου 200 ΜΕΘ του τύπου που κατήγγειλε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ σημείωσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν επισημάνει το πρόβλημα με τους προβληματικούς αναπνευστήρες.

Η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του ΑΧΕΠΑ Δάφνη Κατσίμπα δήλωσε στη «δημοκρατία» ότι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ΜΕΘ οι απλές κλίνες με την προσθήκη αναπνευστήρων, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσίμπα, οι εντατικολόγοι περνούν εκ περιτροπής από εκεί που νοσηλεύονται οι διασωληνωμένοι: «Είναι επικίνδυνες οι συνθήκες νοσηλείας. Σαφέστατα θα μπορούσαν να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι, αν υπήρχε επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό. Εμείς από την αρχή του χρόνου ζητήσαμε στοιχεία από όλα τα νοσοκομεία για τον αριθμό των θανάτων εντός ΜΕΘ, των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και τον αριθμό όσων άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απλές κλινικές. Τα στοιχεία δεν μας δόθηκαν ποτέ».

«Πρόκειται για μαζική δολοφονία μέσα από μια δήθεν νοσηλεία!» Η φράση αυτή, που είπε σε συνέντευξή του στο tvxs.gr ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αττικόν Μιχάλης Ρίζος, μαρτυρά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία είναι τραγική και το μέλλον εμφανίζεται ακόμη πιο δυσοίωνο: «Είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι και το γεγονός ότι δεν έχει ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας -αντίθετα, έχει αποδυναμωθεί- είναι κάτι παραπάνω από τραγικό. Στο Αττικόν έχουμε 120 ασθενείς σε ράντσα. Υπάρχει απίστευτη ενδονοσοκομειακή διασπορά κορονοϊού, του μύκητα Candida, πολύ μεταδοτικού, ο μαύρος μύκητας, που προκαλεί γαστρεντερίτιδες, κ.λπ. Ε, φυσικά, αφού είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Ανθρωποι ευπαθείς. Για αυτό έχει εκτοξευθεί η θνησιμότητα. Αν δεν βρίσκει ο ασθενής με κορονοϊό και άλλα προβλήματα ΜΕΘ, είναι δυνατόν να ζήσει; Είναι δήθεν νοσηλεία, για αυτό και τη χαρακτηρίζω μαζική δολοφονία».

Τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν το επόμενο διάστημα, γιατί, όπως γίνεται φανερό από τις καταγγελίες των γιατρών, εκτός από την έλλειψη υλικών, υπάρχει και τρομακτική έλλειψη προσωπικού. Ναι, γνωρίζει το υπουργείο Υγείας. Προσλήψεις, όμως, κάνει μόνο στα λόγια. «Μπαλώματα» κάνει, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί. Για αυτό, άλλωστε, αποφάσισε ότι οι διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών θα πραγματοποιούνται όχι από εξειδικευμένους γιατρούς -καθώς αυτοί πλέον δεν υπάρχουν, γιατί στέλνονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όπου υπάρχει πρόβλημα-, αλλά από γιατρούς κάθε ειδικότητας ή από ειδικευόμενους γιατρούς που έχουν ολοκληρώσει έξι μήνες ειδικότητας.

Μπορεί δηλαδή, σύμφωνα με το άρθρο 93 της ΚΥΑ του υπουργείου Υγείας, να συνοδεύουν ασθενείς που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταλήξουν ειδικευόμενοι γιατροί με εμπειρία μόλις ενός εξαμήνου!

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα