Θερμό κλίμα στη συνάντηση Ιερωνύμου – Βαρθολομαίου

Τι συζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος στην ωριαία συνάντηση με τον Πατριάρχη, που βρίσκεται από το Σάββατο στην Αθήνα

Θερμό παρουσιάζεται το κλίμα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά τις συναντήσεις που είχαν αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Ο Πατριάρχης βρίσκεται στη χώρα μας κατόπιν επίσημης πρόσκλησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να τον τιμήσει για τη συμπλήρωση 30 χρόνων στον πατριαρχικό θρόνο.

Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε στην Αθήνα το Σάββατο το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντήθηκε με τον κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και τα περίπου 40 λεπτά οι δύο άνδρες έμειναν μόνοι και συζήτησαν διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν.

Συγκεκριμένα, φαίνεται να μίλησαν για την ενότητα της Ορθοδοξίας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και για το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε τις επόμενες μέρες, ενώ για ακόμη μία φορά ο μακαριότατος έκανε ξεκάθαρο ότι στηρίζει τις θέσεις και τις επιθυμίες του Πατριάρχη, θυμίζοντάς του ότι το απέδειξε με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Ιερώνυμος έχει αποφασίσει να μην «αγγίξει» κανένα από τα δύο θέματα που αποτελούν το μήλον της Εριδος μεταξύ τους, δηλαδή ούτε το ζήτημα του Κτήματος Προμπονά ούτε και τα Σταυροπηγιακά Μοναστήρια.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε στον κ. Βαρθολομαίο λόγο στήριξης και εκτίμησης, υπογραμμίζοντας όμως ότι καλό θα ήταν τις όποιες διαφορές τους να τις λύνουν μόνοι τους χωρίς να εμπλέκονται τρίτοι, οι οποίοι πολλές φορές εξυπηρετούν αλλότριες σκοπιμότητες.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και κατά τη χθεσινή θεία λειτουργία στη Μητρόπολη. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση της πίστης και της ταυτότητας των υπόδουλων Ρωμιών, και αναφέρθηκε στην πολύπλευρη και σημαντική προσφορά του Πατριάρχη, εκφράζοντας τον αμέριστο σεβασμό, την αγάπη και τη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο παναγιότατος τόνισε ότι μπορεί κάποιες φορές να υπήρξαν ορισμένες συγκρούσεις μεταξύ τους, αλλά αυτές δεν έφεραν καταστρεπτικούς υετούς, αλλά μόνο ευφορία των πνευματικών καρπών και γόνιμο διάλογο.

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η άρνηση του Πατριάρχη να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο κ. Βαρθολομαίος έχει πάντοτε άριστες επικοινωνιακές σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης και δεν αρνείται ποτέ να μιλήσει. Άλλωστε, πρόκειται για έναν άνθρωπο ευφυή και εύστροφο, που μπορεί να ελιχθεί και να αποφύγει με δεξιότητα ακόμη και δύσκολα ερωτήματα που θα μπορούσαν να του προκαλέσουν ενόχληση.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι τόσο το Σάββατο το απόγευμα όσο και την Κυριακή το πρωί μετά το συλλείτουργο αρνήθηκε να μιλήσει δημιούργησε εντυπώσεις.

Σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, ενώ αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με τον υπ. Τουρισμού, το μεσημέρι με την ΠτΔ και το απόγευμα θα παραστεί στην εκδήλωση που έχει προγραμματίσει προς τιμήν του η Θεολογική Σχολή Αθηνών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα