Έγκλημα: 500 ΜΕΘ χωρίς άδεια!

Η πλειονότητα των κλινών που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως πρόσθεσε έγινε χωρίς την έγκριση των αρμόδιων Αρχών του υπ. Υγείας, χωρίς να τηρούνται εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό

Η πανδημική ομερτά έσπασε, τα στόματα άνοιξαν και πλέον κανείς δεν μπορεί να κρύψει πως πάνω στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη συντελέστηκε ένα έγκλημα εις βάρος εκατοντάδων συνανθρώπων μας που χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει πως η συντριπτική πλειονότητα των 700 νέων ΜΕΘ, που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως πρόσθεσε στο σύστημα υγείας, έγιναν χωρίς την έγκριση των αρμόδιων Αρχών του υπουργείου Υγείας, χωρίς να τηρούνται οι εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές και χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσουν.

Οι ΜΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι… αυτοσχέδιες

Η παράκαμψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας έγινε με την ψήφιση του νόμου 4812/2021, που στο άρθρο 82 προβλέπει πως οι αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων λόγω έκτακτων συνθηκών γίνεται έπειτα από εισήγηση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.) και με απόφαση των αρμόδιων υπουργών. Μέσω του συγκεκριμένου νόμου, επί της ουσίας η κυβέρνηση παρέκαμψε όλους τους ελέγχους του υπουργείου και άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία των αυτοσχέδιων ΜΕΘ.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουμε από το υπουργείο Υγείας, οι μόνες ΜΕΘ που έχουν πάρει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι αυτές που προέρχονται από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και ανέρχονται σε 174 και η δωρεά της Βουλής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», που αφορά 50 κλίνες ΜΕΘ.

Από τις 700 λοιπόν κλίνες ΜΕΘ που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως έφτιαξε για το ΕΣΥ, μονάχα οι περίπου 220 είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι υπόλοιπες 500 κλίνες έχουν δημιουργηθεί στο πόδι, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζεται ώστε αυτές οι ΜΕΘ να είναι λειτουργικές και ασφαλείς.

Και αν αυτό το θέμα φαντάζει γραφειοκρατική εμμονή μπροστά στην ανάγκη της επιτακτικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, τα δεδομένα και τα στοιχεία αποδεικνύουν πως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Και αυτό διότι από τις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων έχουν εξέλθει μόλις 3.500 ασθενείς, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.Το δραματικό στοιχείο της τεράστιας θνητότητας σε συνδυασμό με την αποκάλυψη πως οι ΜΕΘ αυτές δεν έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών έρχεται να επιβεβαιώσει πως η ανάγκη για επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας μπήκε μπροστά από την ανάγκη για πολιτική ειλικρίνεια και σωστή νοσηλεία των ασθενών.

Οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία των ΜΕΘ, όπως πληροφορηθήκαμε από άνθρωπο που γνωρίζει όσο λίγοι το υπουργείο Υγείας, η διαδικασία έγκρισης και δημιουργίας μιας νέας κλίνης ΜΕΘ είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, χρήματα και προσωπικό. «Για να πεις πως έχεις μια λειτουργική κλίνη ΜΕΘ χρειάζεται να κάνεις παρεμβάσεις στον χώρο, να τις εξοπλίσεις με τα σωστά μηχανήματα, αλλά κυρίως να έχεις το απαραίτητο προσωπικό» μάς είπε, παραθέτοντας τις προδιαγραφές που χρειάζεται να πληρούν οι ΜΕΘ.

«Για να δημιουργήσεις μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δυναμικής 10 κλινών χρειάζεται να έχεις ειδική κλίνη ασθενούς, κονσόλα άνωθεν κλίνης ασθενούς με παροχές δικτύων, κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, παρακλίνεια μόνιτορ, αναπνευστήρες όγκου/πίεσης, αντλίες έγχυσης υγρών/φαρμάκων, αναλυτή αερίων αίματος και ηλεκτρολυτών, απινιδωτές, ηλεκτροκαρδιογράφο, συσκευές υπο/υπερθερμίας, νεφελοποιητές, οσμώμετρα, οξύμετρα, αλλά και άλλο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Το σημαντικότερο όμως είναι -όπως μας είπε- το ιατρικό προσωπικό που χρειάζεται. «Για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι ΜΕΘ χρειάζονται ένας διευθυντής εντατικολόγος – πνευμονολόγος, 10 επιμελητές εντατικολόγοι – πνευμονολόγοι, ειδικευόμενοι γιατροί και περίπου 20 νοσηλευτές για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη».

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως στους χώρους της ΜΕΘ απαιτείται ασηψία, όπως στα χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι ο θάλαμος νοσηλείας πρέπει να έχει ειδικά φίλτρα (ΧΕΠΑ) για την ανακύκλωση του αέρα, καθώς επίσης αντιολισθητικό /ηλεκτροστατικό δάπεδο. Ενας οποιοσδήποτε χώρος δηλαδή δεν είναι κατάλληλος για θάλαμο νοσηλείας ΜΕΘ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα