Ιερά Σύνοδος: Δεν μπορούμε να ελέγχουμε για τεστ τους πιστούς

Η Εκκλησία επικαλείται σοβαρό πρακτικό πρόβλημα, αλλά τονίζει ότι δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις και διαχωρισμούς

Την αδυναμία της να εφαρμόσει τα νέα μέτρα της Πολιτείας ανακοίνωσε χθες η ΔΙΣ και παραμένει σταθερή στο εγκύκλιο σημείωμά της, με το οποίο απευθύνει και πάλι έκκληση στον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επίσης, προτρέπει πατρικώς για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα εμβολιασμού, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία, κυρίως για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών, καθώς και τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, αναφορικά με τις αποφάσεις της Πολιτείας και την ισχύουσα ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία οι πιστοί που θα εισέρχονται στους ιερούς ναούς για τη συμμετοχή τους σε ιερές ακολουθίες θα απαιτείται να επιδεικνύουν υποχρεωτικά τα προβλεπόμενα σχετικά πιστοποιητικά νόσησης, εμβολιασμού ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, η ΔΙΣ κάνει σαφές ότι πρακτικά δεν καθίσταται εφικτό να γίνεται ο εν λόγω έλεγχος.

«Η συμμόρφωση των πιστών προς την ΚΥΑ δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των ιερών ναών, καθώς αυτό δεν έχει ούτε δυνατότητες ούτε αρμοδιότητες φύλαξης ούτε δημόσιες (π.χ. αστυνομικές) εξουσίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίσημο Δελτίο Τύπου της Εκκλησίας. Με την ανακοίνωσή της η ΔΙΣ -η οποία συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα- επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» ότι, ενώ υπάρχει η θέληση και η πρόθεση να συμμαχήσει με την Πολιτεία, δεν έχει τη δυνατότητα και το προσωπικό να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους. Συνοδικός αρχιερέας, μιλώντας στη «δημοκρατία», κάνει σαφές ότι η Εκκλησία σε ένα τέτοιο ζήτημα, όπως είναι η πανδημία, δεν θα μπορούσε να είναι απέναντι από την Πολιτεία. Όσον αφορά θέματα υγείας, δέχεται και σέβεται αδιαμφισβήτητα τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό πρακτικό πρόβλημα. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις και διαχωρισμούς ανάμεσα στους πιστούς. Ως μητέρα αγκαλιάζει όλα της τα παιδιά και δεν διώχνει κανέναν.

Αναμένεται να δούμε κατά πόσο η Πολιτεία θα δείξει ακόμη μία φορά το αυστηρό της πρόσωπο απέναντι στην Εκκλησία και θα δώσει εντολή για αυστηρούς ελέγχους και επίδοση προστίμων. Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση ελέγχου -εκτός από τον «παραβάτη» πιστό- πρόστιμο καλείται να πληρώσει και ο θρησκευτικός λειτουργός, το οποίο, μάλιστα, φτάνει τα 1.500 ευρώ. Μιλώντας με αρχιερείς και ιερείς, κάνουν γνωστό ότι σε περίπτωση ελέγχου θα αναγκαστούν να πληρώσουν το πρόστιμο, εντούτοις είναι κάτι που τους προκαλεί ιδιαίτερη στενοχώρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα